Video | Eem noar… Kristiansand met de minicruise van Holland Norway Lines: dik doen aan boord en flaneren in Noorwegen

Zin om de stad weer eens te ontvluchten voor een exotisch buitenland, maar niet om uren opgepropt in een vliegtuig of auto te zitten? Zoek niet verder, vanaf Eemshaven kan je sinds begin april op minicruise met een ferry naar Kristiansand in Noorwegen. 18 uur op de boot heen, 6 uur in het stadje aan de Noorse zuidkust en weer 18 uur terug. Even helemaal weg, maar ook zo weer terug in je geliefde Groningen. Wij voeren mee om te zien of zo’n tripje een beetje een aanrader is. 

De bedoeling van de minicruise? Dat de reis ook een groot deel van de bestemming is. Daarom is het schip, met negen verdiepingen, een lengte van 193 meter en ruimte voor 2500 passagiers (echt wel heel wat anders dan de boot naar Schier dus), meer een soort drijvend hotel. Het grootste hotel van Nederland, om precies te zijn, aldus directeur Bart Crunnen van Holland Norway Lines.  

Artikel gaat verder onder de foto

Alle luxe aan boord

In dat grote hotel vind je eindeloos lange gangen met honderden kamers, een trappenhuis vol glanzende, gouden details en spiegels en twee verdiepings met restaurants en cafés. Wij varen mee in het laagseizoen, waardoor maar twee van de vier restaurants open zijn, de nachtclub en de sportsbar nog gesloten zijn en we helaas ook geen duik in de hottub op de bovenste verdieping kunnen nemen.  

Maar dan wat er wél te doen is. Het buffetrestaurant Grande Buffet (waar je onbeperkt eet en drie drankjes drinkt voor 39,50) is low key een vreetschuur. Het aantal drankjes dat je er drinkt wordt nog niet actief gecontroleerd, en je kan zoals je gewend bent van bijvoorbeeld Ni Hao zo vaak een bordje opscheppen als je wil. En dat is toch wel een beetje een quilty pleasure; niet hoeven kiezen uit het enorme aanbod en gewoon van alles een beetje proberen. Echt geweldig is het niet, maar het is wel eten dat veel mensen aan zal spreken.  

Artikel gaat verder onder de foto

Vreet’n en zoep’n

Bij The Grill House, het andere restaurant dat we uitproberen, lijkt alles met net iets meer aandacht te zijn gemaakt. Als je zin hebt in een stuk vlees of een burger met bijgerechten zoals friet, aardappels en groente moet je hier zijn. Het eten is oké, maar ik zou gaan voor de vreetschuur; ongeveer net zo duur maar meer keus.  

Na het eten is het natuurlijk tijd voor bier, wijn en cocktails. Wie bang is dat dat onbetaalbaar is op een cruiseschip kan gerust ademhalen. Een halve liter Heineken kost 5,50 (op het vasteland in Noorwegen betaal je ineens het dubbele) en cocktails tussen 7,50 en 11,50. Prima te doen dus, want vergelijkbaar met Groningen. Als je aan de wijn wil moet je wel wat meer in de buidel tasten: het goedkoopste glas maakt je 9 euro lichter.  

Artikel gaat verder onder de foto

Afkoelruimte

Rond Hemelvaart opende Fast Lane, een soort McDonald’s of Burger King die tot laat in de avond openblijft. Later dit jaar voegt het à la carte restaurant zich bij het aanbod. Daar eet je traditionele haute cuisine met lokale producten en gerechten zoals Noorse zalm en kaas uit Nederland. Nog een ongevraagde tip voor Bernard Lensink, de baas van de hospitality: als je op lokaal wil focussen, ga dan ook eierballen aanbieden voor tijdens of na de biertjes. 

Wie wat drankjes op heeft wil misschien ook wel een dansje wagen en wat dat betreft moet de Romantika het vooralsnog vooral hebben van potentie. Er is tijdens ons tripje wel een pub open en er speelt een bandje op het podium van het theater, maar de gemiddelde leeftijd van de reizigers ligt erg hoog dus de sfeer is nog erg relaxed. In het hoogseizoen is er ook een nachtclub en sportsbar en de bedoeling is dat er ook een dj plaatjes gaat draaien op het zonnedek. Met het juiste gezelschap kan je dan dus prima een gezellige avond hebben op de boot. Maar weet wel dat het personeel niet bang is om de speciale afkoelruimte in te zetten. Een soort cel voor wie zich misdraagt, want je kan zo iemand natuurlijk moeilijk van de boot gooien. 

 Artikel gaat verder onder de foto

Kristiansand 

En wat te doen als je na een gezellige avond en nacht op de Romantika aankomt in Kristiansand voor je flitsbezoekje? Maak een stadswandeling langs traditionele, houten huisjes, ga vis eten bij vismarkt Fiskebrygga, winkelen in winkelstraat Markens Gate, flaneer langs het water en waag misschien zelfs een duik bij het stadsstrandje. Meer tips nodig? Lees ze hier.

Een minicruise is een prima alternatief voor als je zin en tijd hebt voor een snel reisje, maar al vaak genoeg een flits-citytripje naar Londen, Parijs of Berlijn hebt gemaakt. En het grote voordeel: reizen met een cruise is zóveel relaxter dan met het vliegtuig en zelfs de trein. Je hebt een plek om te slapen, genoeg eten en drinken en vermaak. En bang te zijn om je stop te missen zoals in de trein is ook al nergens voor nodig.  

Kost dat dan?

Een minicruise van bijvoorbeeld dinsdag 14 tot 16 juni met een tweepersoonsbinnenhut kost je 196 euro, ongeveer 100 euro p.p. Daar komen de kosten voor diner en ontbijt nog wel overheen. Dezelfde reis kost van donderdag 16 tot 18 juni 276 euro. Boeken kan via de site van Holland Norway Lines. Lees hier een kostenvergelijking met andere manieren van reizen naar Noorwegen

Foto’s en tekst van Carleen de Jong

Psst, hier meer afleiding: