Video: een dag op pad in Stad met Rienk uit Utopia

Rienk Kroese is al een paar jaar weg uit Utopia, maar nog steeds is hij een van de bekendste Utopianen. En het programma is niet weg uit Rienk. Slenterend door de straten van Groningen heeft hij zich weer bij de ‘uitgestemden’ gevoegd.

In de eerste maanden van Utopia was Rienk de meest besproken deelnemer op sociale media. Hij viel op door zijn uiterlijke verschijning. Zo liep hij altijd op blote voeten. Maar zijn innerlijk fascineerde de kijkers minstens zoveel. Rienk was oprecht op zoek naar zijn Utopia. Een harmonieuze samenleving waar het draait om mens zijn in plaats van geld.

Zonder geld leven

Daar was hij voor hij in Utopia stapte al een paar jaar mee bezig. Ongeveer tien jaar geleden besloot de geboren Drent om zonder geld verder te leven. Die keuze had nogal wat verregaande consequenties. Eten, onderdak, schoeisel, sokken, alles kost geld, ook eerste levensbehoeften. De enige oplossing was om als stadsnomade door Groningen te slenteren.

Leven op de barmhartigheid van mensen, op het Goddelijke in de maatschappij in plaats van vertrouwen op geld. Het werkte bevrijdend voor Rienk en de insteek van Utopia, gebaseerd op het boek Utopia van de Engelse schrijver en humanist Thomas More, paste precies in dat plaatje. Helaas bleek de praktijk een stuk commerciëler dan het nobele streven van een idyllische maatschappij.

Rienk over Utopia

Hoewel: Rienk kijkt er niet met wrok op terug. “Utopia is geweldig. Je bent letterlijk 1/15 deel van de samenleving, dus je stem heeft invloed. Maar het blijft een tv-programma. Dus er moet gewoon gedraaid worden. Soms moeten verhaallijnen worden doorgezet, dat word je dan ook verteld.” En hij heeft er lessen geleerd, die hij herkent in het dagelijkse leven.

Toen Rienk twee jaar geleden weg moest uit Utopia is hij teruggekeerd naar Groningen. Hij slaapt buiten, loopt nog steeds zonder schoenen sokken door de stad en heeft zich, zoals hij het zelf zegt, bij de ‘uitgestemden’ gevoegd. “In de normale maatschappij werkt het net zo als in Utopia. Er worden mensen weggestemd op een manier dat ze niet meer mee mogen doen.”

Buiten de boot

“Dat zijn mensen die buiten de boot vallen. Mensen die een verslaving krijgen, met psychische problemen rondlopen of met schulden. Die mensen kom ik tegen. Wat dat betreft heb ik me bij de ‘uitgestemden’ gevoegd.” Eigenlijk is Rienk een moderne kluizenaar, een monnik die leeft in de drukke gehaaste stad en tussen de verschoppelingen spirituele rust vindt.

Video gemaakt door Stefan Bleeker en Robert-Jan Rotmensen

Ga het gesprek aan ( comments)