Video: Engelse waaghals beklimt klimtoren bij Kardinge zonder bescherming
In Groningen staat de dikste klimtoren van heel de wereld. De toren van Klimcentrum Bjoeks is 37 meter hoog, staat bij Kardinge en gaat vaak viraal. Nu ook weer, omdat een Engelsman stiekem in alle vroegte het monster heeft beklommen zonder bescherming.

Van die beklimming is een filmpje gemaakt, dat is geplaatst op het YouTube-kanaal van Caters Clips. Ladbible en onder andere Daily Mail hebben de video opgepikt en er een heroïsch en episch verhaal van gemaakt. “Maar zo heldhaftig is het allemaal niet”, verklapt Gert van der Veen, eigenaar van Klimcentrum Bjoeks.

“Valt wel mee”

“De klimmer brengt het mooi, maar heel dapper is het nou ook weer niet. Zo springt hij in het begin over een hek heen, dat hoeft helemaal niet. Die staat namelijk gewoon open. Het is uiteraard wel gevaarlijk wat hij doet, want hij kan zomaar te pletter vallen. Maar de oude alpinist in mij kan de actie wel waarderen.”

Dan doelt Gert vooral op het risico van de actie en niet op de moeilijkheid. “De kant van de toren die hij heeft beklommen is relatief makkelijk. Hij heeft er vijftien minuten over gedaan en is daar heel trots op. Maar de meesten doen die klim in vier minuten. Alleen mentaal is het wel een dingetje. Je moet het wel durven.”

Klimtoren wereldwijd bekend

Het is volgens Gert de eerste keer dat iemand zonder beveiliging en bescherming naar boven is geklommen. “Wij verbieden het, want anders zijn wij verantwoordelijk. Maar hier kunnen we natuurlijk niks tegen doen. Het was wel leuker geweest als het een bescheiden Engelsman was geweest in plaats van deze patser.”

Het is, zoals gezegd, niet voor het eerst dat de Groninger klimtoren viraal gaat over de hele wereld. Regelmatig verschijnen filmpjes op internet over de toren. “De klimtoren is via social media overal bekend geworden. Hij is best stijl en hoog, veel klanten van ons durven niet. Maar vanuit de hele wereld komen klimmers naar Kardinge.”

Japanse spelshow

Dat komt door de virale filmpjes, maar bijvoorbeeld ook door een Japanse spelshow. “Dat is echt zo’n bizarre freakshow. Ze hebben hier opnames gemaakt en die beelden worden nog steeds volop bekeken in Japan. Sterker: we zijn daar best wel beroemd.” Doen ze goed bij Bjoeks. De toren verkoopt zichzelf. “We steken amper geld in marketing.”

Psst, hier meer afleiding: