Video | Enorme muurschildering (14 meter hoog) van Aletta Jacobs naast UB en tegenover het Academiegebouw

Aletta Jacobs is een absolute eindbaas. Als eerste vrouw in Nederland ronde ze in 1878 een universitaire studie af. Met het aan de Rijksuniversiteit Groningen behaalde artsexamen werd ze ook nog de eerste vrouwelijke Nederlandse arts. Alle reden dus om haar groots te eren met een 14 meter hoge muurschildering tegenover het Academiegebouw en pal naast de UB in Stad.

Het kunstwerk is ontworpen en gemaakt door Jonna Bo Lammers en Lotte Masker, die samen het kunstenaarsduo VAAF vormen. Zij kregen de opdracht om het verhaal van Aletta Jacobs en haar impact te vertellen. “We wilden niet gewoon een portret van haar schilderen, met daarbij een of andere inspirerende tekst”, vertelt Jonna aan Kunstpunt Groningen. “We wilden echt haar verhaal vertellen, vertellen waarom Aletta Jacobs zo’n ontzettend coole vrouw is.”

Artikel gaat verder onder de video

Lotte en Jonna vertellen over het kunstwerk

Aletta Jacobs oet Sappemeer

Een aantal belangrijke elementen uit haar leven en werk komen daarom terug in het kunstwerk. De handtekening waarmee Jacobs zich inschreef aan de RUG en een pen staan bovenin. Daaronder pronkt een vrouwelijke torso, een illustratie van de voorkant van een boek dat Jacobs schreef. “De illustratie werd destijds aangepast zodat de vrouwelijke organen bedekt waren met een rokje. Dat hebben wij nu weggelaten”, licht Lotte toe op Kunstpot.

De in Sappemeer geboren Aletta staat zelf twee keer afgebeeld: een keer als eerste en enige vrouwelijke dokter, omringd door mannen. Ook is ze getekend als jongere vrouw, met een T-shirt met de tekst ‘studying is for ugly girls’ met daaronder een citaat uit een brief die over Jacobs werd geschreven. “Er werd gezegd dat alleen lelijke vrouwen zich bezig zouden houden met emancipatie en studeren,” duidt Bo. “En nog steeds worden vrouwen afgerekend op hun uiterlijk. Daarom wilden we deze tekst op een eigentijdse manier in het kunstwerk verwerken.” 

Lees hier meer over de muurschildering. 

Psst, hier meer afleiding: