Video | Fietsvallei Brailleweg eerder open dan gepland. En dat ziet er best cool uit.

Het is me een dikke boudel in Groningen-Zuid. Iedere fietstocht is het weer een verrassing waar de borden je langsturen en of die kloppen. Onlangs ging met de langdurige sluiting van de Muntingbrug (‘het fietsbruggetje’) nog een belangrijke route verloren. Gelukkig komt er nu ook één bij! De Wijert is sinds dit weekend weer wat beter aangesloten op het centrum.

Aanpak Ring Zuid meldt vol trots dat ze ‘het mooiste fietspad van Nederland’ hebben geopend. Of dat zo is laten we maar even in het midden, maar een belangrijke is het wel. Er staan nogal wat scholen in De Wijert en scholen betekenen scholieren en studenten (echt waar) en dus veel fietsers.

Fietsvallei

Het parcours wordt ‘de fietsvallei’ genoemd, aangezien het diepste punt vijf meter onder het waterniveau van het Noord-Willemskanaal ligt. De nieuwe fietspaden zijn nodig omdat de oude verbinding Vondellaan-Hoornsediep niet meer terugkeert. De tijdelijke oplossing was één met voor fietsers vele hindernissen. Het is er dus een stuk veiliger en makkelijker op geworden.

De oostzijde langs het Noord-Willemskanaal is weer open voor fietsers. Wanneer je richting Stad fietst kom je uit op de nieuwe ‘fietsvallei’ (Foto’s van Wim Borghols)

Wim Borghols, voorzitter van de Fietsersbond in Stad, meldt op Twitter zelfs dat het fietspad een half jaar eerder is geopend dan gepland. Dit betekent dat je ook weer langs de oostzijde langs het kanaal kan fietsen en lopen. Op dit moment sluit de fietsvallei nog aan op de fietstunnel onder de Brailleweg door (de Amaliatunnel). Vanaf hier kun je richting het centrum fietsen. In de toekomst loopt de fietsvallei door langs het Noord-Willemskanaal en kom je uit bij de Parkbrug.

Psst, hier meer afleiding: