Video | Gerrit geeft een rondleiding in het LeRoy-gebied in Lewenborg. Wat’n tuin. Wat’n man. Voor de helden

Het LeRoy-gebied in Lewenborg is een onontdekt pareltje in Stad. Of beter gesteld: een woeste jungle vol avontuur voor jong en oud. Van de vloer is lava tot de piramide van Cheops. En waar de natuur ook nog eens vrij haar gang kan gaan onder toeziend oog van Gerrit Vos, de hoeder van de enorme en vrij toegankelijke tuin.

Al eerder schreven we over dit bijzondere stukje stad en markant beheerder. In het LeRoy gebied onderhouden de bewoners sinds 1973 zelf het gemeentelijk groen. ‘’Het is een gebied waar de gemeente terug treedt en de bewoners optreden”, zegt Gerrit. Hij is al 27 jaar actief in het gebied en heeft zelfs zijn huis aangrenzend gekocht.

Kap nou eem met dat vernielen en fikkie stoken

Gerrit heeft een heel circuit gebouwd waar kinderen met touwen door het bos kunnen slingeren of de vloer is lava spelen. Daarnaast zijn er nog eco-kathedralen, groentetuinen, waterpartijen, bijenkassen, kabouters en veel meer. Sommige creaties zijn door Gerrit gebracht, maar de meesten door mensen uit de buurt.

Helaas worden regelmatig attributen in de fik gezet. Of in de plomp gegooid. Of elders vernield. Maar dat heeft (gelukkig) totaal geen invloed op het humeur, streven en de passie van Gerrit. ‘’Wat er ook gebeurt, ik blijf bezig. Till death do us part.’’

Psst, hier meer afleiding: