Video | Groep Japanners in en rond FC- stadion dolblij met Itakura

“Jelelele Itakura, jelelelel Itakura” (niet te verwarren met ‘Jellejellejelle, da’s Fries) wordt uit volle borst gezongen direct na de wedstrijd buiten het stadion. Er loopt namelijk een groep Japanse fans van de speler voorbij. FC-shirtjes omhoog gehesen, sjaals in de lucht en uit volle borst samen met Groningers blèren.

De fans komen vers uit Japan. Ze zijn niet speciaal voor de Japanse verdediger in Groningse dienst naar Stad gekomen, maar ze zijn hier vanwege hun studie. Stuk voor stuk willen ze elftalmanager worden in het betaalde voetbal. Ze zijn al sinds donderdag in Grunn om te kijken hoe de FC bepaalde zaken aanpakt. En ze zijn danig onder de indruk.

“Veel luidruchtiger”

Volgens een van hen is het bijzonder om te zien hoe dicht de club hier bij de supporters staat. Daar denkt een deel van de fanatieke aanhang anders over, maar voor Japanse begrippen is het noemenswaardig. Ook de wedstrijdbeleving is anders dan in het land van de rijzende zon.

“Het publiek is veel luidruchtiger”, merkt één van de groep op. De rest van de week hebben ze gevuld met het bezoeken van trainingen en gesprekken met FC Groningen. “We hebben met Fledderus gesproken, dat was erg interessant”, vertelt de groepsoudste. Ook Gudde hebben ze ontmoet.

Nait zoep’n

Zondag vliegen ze terug naar Japan, met veel nieuwe ervaringen en met een verse idool: Itakura. De Japanners zijn erg verheugd met zijn optreden en schreeuwen vol overgave met de supporters mee. “Itakura, jelelelele.” Tot een van de Groningers vraagt of ze mee gaan naar Bar Waterloo.

“Nee, sorry”, klinkt het nederig. “We mogen niet drinken op studiereis.” Jammer voor ze, want bier hoort net zo bij Groningen als de FC.

Psst, hier meer afleiding: