Video | Groningse otterfilmer wint award en krijgt internationaal ene na andere erkenning

Vijf jaar werkte Hilco Jansma aan ‘The Otter’. Een bijzondere natuurfilm die afgelopen januari in première ging op de Nederlandse televisie. In de film kun je zelfs beelden zien van een Groningse otter die in de winter op jacht gaat in de diepen. De beelden maken zoveel indruk dat het zelfs een prijs heeft opgeleverd!

Hilco kreeg in 2015 al veel bekendheid door zijn Noorderplantsoennatuurfilm. De bioloog is – duh – dol op flora en fauna, maar de marterachtige (lang leve Wiki) heeft toch wel een speciaal plekje in zijn hart. “De otter was op den duur volledig uitgestorven in Nederland. In 2002 zijn ze voor het eerst weer losgelaten en nu leven er volgens schatting iets van 450 otters.”

Prestigieuze award

De otter laat zich echter niet zo veel zien en dus ook niet zomaar filmen. “Het beest is behoorlijk schuw en jaagt vooral ’s nachts naar vis. We hebben in Nederland erg veel geld geïnvesteerd in de terugkeer van de otter, maar niemand ziet hem eigenlijk. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er in Nederland nog geen film over de otter is gemaakt. Daarom dacht ik: daar gaat mijn nieuwe film over.”

En die wordt in binnen- en buitenland goed ontvangen: “Mijn film is inmiddels door zeven internationale filmfestivals geselecteerd en wordt daar binnenkort vertoond! Bij de ImpactDOCSAwards is zelfs al een award behaald.”

Psst, hier meer afleiding: