VIDEO | Groningse steeg omgetoverd tot Dickensiaans Kerst-Walhalla

Sjaal om de nek, koekblik krabben en dagen vol donkerte. Jep, Winter Is Coming. Maar dat betekent ook dat men de lichtjes en andere kerstige prullaria weer uit de doos trekt, om Stad wat op te smukken. Check Via Vecchia maar.

Via wat? Via Vecchia. Da’s Italiaans voor Oude Straat en bedacht door de restaurants grenzend aan het pittoreske zijstraatje van het Gedempte Kattendiep.

“Klopt”, zegt Michel Ingeneeger, mede-eigenaar van Boccaccio, Hemingway’s, Cervantes en Moro. “Het is eigen terrein en rond 2002 hebben we de doorgang Via Vecchia genoemd. Met naambordje en alles.”

Michel legt uit dat het steegie in de zomer altijd zeer gezellig aandoet, met al die terrasjes en zo, maar dat die ruimte ’s winters niet gebruikt werd. Want KOUD JONG! En dat is natuurlijk dood- en doodzonde.

Dickensiaans steegje

“Zo’n vijftien jaar geleden zetten we daar voor de eerste keer een kerstboompje neer”, aldus de restaurantbaas. “Een kleintje hoor, maar wel met wat lampjes.”

Anderhalf decennium en een bult positieve reacties later en BAM! winterwonderland 2.0. “Ja het is inmiddels een hele happening”, legt Michel uit. “Die bomen halen we bij een bevriende boer en samen proberen we er dan elk jaar wat van te maken.”

Ga vooral eem kijken

Nou, Michel, dat is weer gelukt. Het Instagram-waardige stuk Stad ziet er weer picobello uit en trekt zat bekijks.

Ook zin om daar een paar kieken te schieten? Kan gewoon. “Via Vecchia gaat elke dag om 14:00 open”, aldus Michel. “’s Avonds gaat de steeg dicht, meestal rond 01:00 of 02:00 of zo. En op zaterdag wat later.

De Dickensiaanse spot blijft zo tot de eerste week van januari. Dan is het wel weer mooi west.

Psst, hier meer afleiding: