Video | Honderden supporters wachten spelersbus FC Groningen op met gezang, applaus en fakkels

Hij knipperde even met zijn ogen. Arjen Robben wist zichtbaar even niet wat hij met de situatie aan moest. De man die alles al meemaakte. Het winnen van de Champions League, landskampioenschappen en een WK-finale. Hij keerde terug bij ‘zijn’ FC Groningen. Had impact voor de club, in de kleedkamer en de laatste weken ook op het veld. Hem en de rest van de spelers en staf wachtte gisteravond een warm welkom terug in Stad.

Arjen zat op de voorste stoel toen de spelersbus van FC Groningen het parkeerterrein van het TopsportZorgCentrum opdraaide. Vlak voor middernacht keerde de selectie en technische staf terug in Stad na de verloren play-off wedstrijd in en tegen Utrecht. De FC ging nipt met 1-0 onderuit, maar vocht voor iedere grasspriet. Waren het de laatste minuten van Arjen Robben voor FC Groningen? Niemand weet het. Misschien Arjen zelf ook (nog) wel niet.

Fakkels

Het verlies deerde de fanatieke supporters van FC Groningen niet om met een paar honderd man de spelersbus op te wachten. Daarbij werden de coronaregels overigens voor en door een deel niet in acht genomen. Ze stonden er niet om verhaal te halen, maar om de spelers te bedanken voor hun inzet dit seizoen. Fakkels werden ontstoken, liederen schalden over de Laan Corpus den Hoorn en er klonk vooral veel applaus. Voor Danny, Adrie, Alfons. Voor de spelers. Voor Arjen. Maar toch ook vooral voor Sergio Padt.

‘In mijn hart’

De doelman speelde zeven jaar voor de FC en groeide uit tot publiekslieveling. Omdat hij geen passant bleek. Minutenlang werd hij toegezongen door de supporters. En hij had ook mooie woorden voor de menigte: “Jullie zitten voor altijd in mijn hart. Het is jammer dat dit niet in een vol stadion kan, maar ik kom hier terug.” Vervolgens spraken de supporters Arjen toe: “Wat jij gaan doen is jouw keuze. Wij zijn je in ieder geval enorm dankbaar. Maar we zouden het natuurlijk mooi vinden wanneer je nog een jaartje doorgaat.”

Trots van het Noorden

Tot slot nam ook trainer Danny Buijs het woord. Hij was vooral ontzettend trots op zijn ploeg: “De jongens werden misschien af en toe knettergek van mij. Omdat het altijd beter moest. Maar deze ploeg verdient dit applaus.” En zo is het. Met een over het algemeen jonge, maar ook smalle selectie, aangevuld met Arjen Robben, werd FC Groningen zevende. Zonder de steun van het publiek in de Groene Kathedraal en volle uitvakken. Maar woensdagavond lieten ze zich weer eens horen. Voor de Trots van het Noorden.

Op fietse

Terwijl na een dik half uur iedereen zich weer naar huis spoedde, want het was ondertussen al lang bedtijd natuurlijk, zoeken de spelers hun glimmende bolides op. Er klinkt nog een verdwaald applaus en dankjewel. Bij het fietsenrek pakt een speler met rugnummer 10 een mountainbike. Hij hoeft maar een korte route af te leggen. De Van Ketwich Verschuurlaan af en hij is alweer op de Verlengde Hereweg. Zou hij in de frisse Groningse nacht op dat moment een beslissing hebben genomen?

Gewoon op de fiets weer naar Bernadien
Psst, hier meer afleiding: