Video | Waarom hangt er bijna elke dag een andere vlag in de vlaggenmast aan de Acacialaan 7? Nou, hierom

Aan de Acacialaan 7 in Selwerd wappert regelmatig een mooie, kleurrijke vlag in de mast. Niet alleen de rood-wit-blauwe, die we gewend zijn. Of de groen-witte van Stad. De vlaggen van Maarten Brandts Buijs (41) komen overal en nergens vandaan. Hij heeft er maar liefst 140, en bij bijzondere (internationale) feestdagen laat hij ze wapperen.

Maandag, op Tweede Paasdag, is dat de Ierse vlag. “Ierland viert vandaag de Paasopstand van 1916”, weet Maarten. “Daarbij kwamen 400 mensen om, maar dit leidde drie jaar later wel tot de onafhankelijkheid van Ierland.” Hij vond het zonde om de vlaggen die hij verzamelt binnen te verstoppen. Daarom hangt hij ze uit op feestdagen die voor de betreffende landen belangrijk zijn.

De vlag verbindt

De vlaggenpassie werd er met de paplepel ingegoten: Maarten’s vader verzamelde ze ook. Toen hij er ooit eentje van hem cadeau kreeg, raakte hij ook besmet met het vlaggenvirus. Op alfabetische volgorde liggen de 140 vlaggen uitgestald in een grote plastic bak onder zijn bed. Aan de ene kant van A tot en met L. Die van Argentinië en Albanië, bijvoorbeeld. En die van Limburg. En aan de andere kant van M tot en met Z. Zo bezit hij de vlag van Malta, en Zuid-Korea.

Maarten, enthousiast: “Iedereen identificeert zich wel met een vlag. Of dat nou van je stad is, of van je provincie, of van je land. En als je dus ergens bent en je ziet de vlag van je land hangen, dan heb je altijd wel even zoiets van: hé! Misschien heb ik wel een band met die persoon. Iedereen op de hele wereld heeft dat in een bepaalde mate. En dat vind ik heel bijzonder.”

Bijzondere vlaggen

De meest bijzondere vlag in de collectie van Maarten is volgens hem de vlag van Seborga: een stadje in Italië dat zichzelf min of meer onafhankelijk heeft verklaard. Maarten reisde vanuit Frankrijk speciaal naar het stadje om de vlag te zoeken.

Maar er zijn ook vlaggen die hij bijzonder vindt door de manier waarop hij ze gekregen heeft. Zoals de Oekraïense vlag. Die kreeg hij van een Oekraïense man die bij hem aanbelde toen er een vlag van Wit-Rusland hing. “Of ik de Oekraïense ook had, vroeg hij. Nou, nee dus. Maar negen maanden later stond hij voor m’n deur, met die vlag.”

Positieve reacties

Over het algemeen krijgt Maarten veel positieve reacties op z’n vlaggen. “Mensen die hier vaak langskomen zijn vaak wel benieuwd wat voor vlag er hangt, waar ‘ie van is, of wat er aan de hand is in dat land. En als mensen een vlag uit hun eigen land zien, dan weten ze vaak wel dat het een feestdag is, dan reageren ze heel blij.”

Af en toe zul je ook een vlaggenmast zonder vlag spotten, want Maartens collectie is nog niet groot genoeg om elke dag van het jaar een andere vlag op te kunnen hangen. Tegenwoordig hangt er vaak een Oekraïense vlag, vanuit solidariteit. Maar Maarten breidt zijn collectie graag nog verder uit. Zo moet hij nog een aantal provinciale vlaggen. En die van Luxemburg. “En een hele mooie vind ik die van Macau (China). Een groene vlag met een witte lotusbloem erop.”

Psst, hier meer afleiding: