Video | Klimtoren bij Kardinge gaat weer eens mokerhard viraal: 6,7 miljoen views in twee dagen

Video op de Facebookpagina van Metador Network. Laden kan eem duren

De enorme klimtoren bij Kardinge is voor Stadjers, studenten en Ommelanders net zo normaal als de eierbal, Martinitoren, autoluwe binnenstad of kruispunten waar alle fietsers tegelijk groen hebben. Maar voor buitenstaanders is dat heel anders.

Die zijn vaak danig onder de indruk van zaken waar wij achteloos aan voorbijlopen of voor vanzelfsprekend aannemen. Neem de klimtoren van Klimcentrum Bjoeks, die 37 meter de hoogte insteekt. Het gevaarte pronkt al jaren op Kardinge en is een van de herkenningspunten als je op de Noordelijke Ringweg rijdt. Weinig bijzonders aan. Totdat je het bekijkt vanuit de bril van een buitenlander.

De niet zo dappere Engelsman

Dan zie je ineens een bijzonder en spectaculair bouwwerk. Een van de hoogste klimtorens van de wereld, zo niet de allerhoogste. Goed voor fantastische beelden, zeker als ze met een drone zijn geschoten. En goed voor prachtige avonturen en straffe beklimmings. Zo slaapt een groep Stadjers regelmatig bovenop de toren. Wel aangelijnd, maar toch spannend en met ziek uitzicht over Stad.

En vier jaar geleden was er die Engelsman die stiekem, buiten openingstijden, de kunstmatige rots beklom zonder zich te vergrendelen aan een veiligheidslijn. Daar pakte de Daily Mail groots mee uit, met een heroïsch verhaal. Maar volgens Gert van der Veen, van Bjoeks, was het absoluut niet zo dapper en heel blij waren ze ook niet met de actie: “De klimmer brengt het mooi, maar zo stoer is het nou ook weer niet. Zo springt hij in het begin over een hek heen, dat hoeft helemaal niet. Die staat namelijk gewoon open. Het is uiteraard wel gevaarlijk wat hij doet, want hij kan zomaar te pletter vallen.”

6,7 Miljoen views in twee dagen

Met de video, die sinds 30 juli op de Facebookpagina van Metador Network* staat, zijn de klimgastheren waarschijnlijk een stuk blijer. Op Facebook is het filmpje inmiddels 6,7 miljoen keer bekeken (binnen twee dagen!) en voorzien van duizenden lyrische reacties. De like-teller staat op 63.000. Op insta doen de beelden het ook verdomd goed met ruim 7.000 hartjes.

De ervaring leert dat virale aandacht op (social) media klimmers van de hele wereld aantrekt. De belangstelling bereikte een hoogtepunt nadat de toren een belangrijke rol had in een Japanse spelhow. “Dat was zo’n bizarre freakshow. De beelden worden nog steeds volop bekeken in Japan”, vertelde Gert een paar jaar geleden. “Sterker: we zijn daar best wel beroemd.”

Doen ze goed bij Bjoeks. De toren verkoopt zichzelf. “We steken amper geld in marketing.”

* Metador Network is een groot mondiaal medium voor ‘moderne avonturen’ met 2,5 miljoen volgers op Facebook en zo’n 2.000 op Insta)

Psst, hier meer afleiding: