Video | Komt er een einde aan de lichtshow van de windmolens in Meeden, die ook in Stad goed te zien is?

Video van Betsy Schaaphok

Op 23 kilometer afstand van Kop van Oost, de torenflat van waaruit dit filmpje is opgenomen, is het regelmatig hoog in de lucht disco. Dat zijn de lampen op de windmolens (tiphoogte is 200 meter) bij Meeden en daarover is veel gedoe.

Gemeente Midden-Groningen, waar de windmolens staan, heeft de exploitanten van Windpark N33 bij Meeden een dwangsom opgelegd van 5000 euro per dag, tot een maximum van 100.000 euro. De daags knipperende witte verlichting is de afgelopen weken niet vast brandend gemaakt. Dat de verlichting knippert is niet volgens de afspraak.

35 Windmolens

Binnen een week moet de overtreding zijn beƫindigd. Elke dag waarop de exploitanten Eurus (twintig windmolens) en RWE (vijftien) daarna in gebreke blijven kost hen 5000 euro, tot een maximum van 100.000 euro.

RWE en Eurus hebben zes weken de tijd gehad om de verlichting overdag uit te zetten, dan wel vast brandend te maken. Dan zou de verlichting voldoen aan de voorschriften van het Inpassingsplan Windpark N33. Een particulier uit Meeden die de knipperende verlichting aanhangig maakte bij de rechtbank, werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Naast de overlast van de knipperende lampen, kampen omwonenden met een laag frequent-geluid. De gemeenteraad heeft zelfs al raadsbreed een motie ingediend om het windpark volledig stil te leggen. De exploitanten zeggen aan een oplossing te werken.

Lees meer op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: