Video | Magneetvisser vist Stads water schoon: “Al 2.000 kilo ijzer in 4 maanden”

Jan Duurt Dijkman is misschien wel de bekendste magneetvisser uit Stad en Ommeland. De goedlachse allround timmerman en festivalbouwer haalt de vreemdste dingen naar boven.

In juli vindt Jan Duurt een explosief in het water ergens in Zuidlaren. Het blijkt een levensgevaarlijke mortiergranaat uit WOII te zijn, die ontmanteld wordt door de EOD. De vondst haalt bijna alle media in het Noorden. Twee weken later haalt de magneetvisser weer alle media.

Gif, bommen en punaises

Dit keer vanwege twee flesjes kaliumcyanide. Die troep is extreem giftig en is beter bekend onder de naam cyaankali, misschien dat er dan een belletje gaat rinkelen. Eind oktober is Jan Duurt weer wereldnieuws in Grunn omdat hij honderden punaises uit het Paterswoldsemeer vist.

Bij het Hoendiep, ter hoogte van het Suikerunieterrein, vist Jan Duurt al weken naar oud ijzer. Dat is daar in vrouger dagen, toen de fabriek nog operationeel was, massaal in het water gegooid. In vier maanden tijd heeft hij al 2.000 kilo roestend ijzer uit het Hoendiep gehaald.

Kortom, met iemand die zoveel zieke shit uit het water vist, moeten wij een keer een dag op pad. Daarom dus.

Video door Ellen Grondijs

Psst, hier meer afleiding: