Video | WTF. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen gieren om het aardbevingsleed in Groningen

Marianne Zwagerman is niet vies van een ondoordachte mening, zolang het maar voor controverse zorgt. Dat is inmiddels wel een beetje bekend. Maar ze maakt het samen met Rick van Velthuysen in de Powned-podcast ‘Op z’n Kop’ wel erg bont. Zo bont dat de nekharen recht overeind staan en zelfs de nagels beginnen te koken.

Voor de NPO-podcastserie trekken Marianne en Rick het land in. Groningen is in de meest recente aflevering aan de beurt. Ze zijn te gast bij psycholoog Martin Appelo, woonachtig aan de rand van het bevingsgebied. Het gesprek gaat over wat corona met de psyche doet, maar ook over bevings en de daaraan gekoppelde pijn en verdriet van Groningen. Die ellende is nog steeds voor heel veel mensen niet te overzien.

Meer Randstedelijke arrogantie dan er water door de Maas stroomt

Veel te veel mensen zitten gevangen in onveilig verklaarde huizen. Nog meer Groningers zijn in tergende en slopende juridische procedures met de NAM verwikkeld, omdat die kapotmoeilijk doet over het uitbetalen van de schade die zij veroorzaakt hebben. Het leed is bij honderden, zo niet duizenden en misschien wel tienduizenden gezinnen groot. Het verwoest huwelijken, het verpulvert levens, het vernielt huizen, bedrijven en infrastructuur. Maar daar hebben Marianne en Rick poep aan.

En meer dan dat. Ze kotsen nog eem over de ellende heen. Ze botvieren hun compleet empathie- en graploze humor over de rug van Grunn. Trappen al die gedupeerden nog eem in de rug. Spuwen meer Randstelijke arrogantie dan er water door de Maas stroomt. En ze blinken uit in stigmatiseren en onwetendheid, zonder dat dat zorgt voor enige remming. En dan krijg je compleet achterlijke uitspraken, zoals die van Marianne en Rick.

Komen een paar:

“Ik zeg altijd dat het een grote energieprovincie moet worden. Alle mensen weg, je hoeft niet op een gasbel te wonen.”

Tuurlijk, Marianne, laten we het oudste cultuurhistorische landschap van Noord-West Europa overleveren aan de winst van Shell en Exxon en ten faveure van de Randstad. Verdomd goed plan.

“Dat hele aardbevingsgedoe is gewoon een verdienmodel. Dat huis hier heeft gewoon een verwarmd binnenzwembad in de kelder en zo op kosten van de NAM.”

“Ik hoop echt dat er nog een klein aardbevinkje komt. Een paar scheurtjes erbij. Een paar tienduizend euro erbij voor het zwembad.”

Wie de neuk zijn Marianne en Rick?

Van Wikipedia: “Zwagerman was werkzaam in de autobranche voor ze bij de Telegraaf Media Groep kwam. Daar was ze onder meer directeur digitale media en medeverantwoordelijk voor de overname van de website GeenStijl. Zwagerman is medeoprichter van de publieke omroepen PowNed en WNL.

Rick is een dj die al een tijdje over zijn top heen is, als er überhaupt ooit sprake is geweest van een top. Tegenwoordig zit hij weggestopt in de nachtelijke uurtjes op Radio 2.

Psst, hier meer afleiding: