Video | Ontroerende ode aan Vinkietown: prachtige wijk met mooie mensen

Vinkietown. Statistisch gezien een wijk met een lage koopkracht. Weinig mensen met een eigen koopwoning. Relatief veel mensen met een niet-Westerse achtergrond. En tijdens de jaarwisseling moe(s)t de ME regelmatig in actie komen. De koude kille cijfers en statistieken van het CBS en Wikipedia. Als je niet beter zou weten zou je denken dat er vooral niet moet komen. De Wijk De Wereld (DWDW) weet ondertussen wel beter. Dat kun je wel vertellen. Maar nog beter kun je het laten zien.

DWDW duikt ieder jaar samen met een club van professionele theatermakers een wijk in van Groningen. Ze staan aandachtig stil bij wat en wie er leeft in de wijk, brengen de buurt bij elkaar en laten vervolgens samen met de wijk van zich horen in de Stadsschouwburg. Alle ervaringen en persoonlijke verhalen worden met de rest van de stad gedeeld in een voorstelling bomvol theater, muziek, dans en alles daar tussen in. Het theater een week lang het buurthuis van de wijk! Letterlijk ook. Want de Stadsschouwburg geeft een week lang de sleutels letterlijk uit handen.

‘In connectie’

Volgens Mirjam van der Heide van DWDW dient het project een belangrijk doel: “We doen dit nu voor het vierde jaar en we vinden het belangrijk dat mensen in connectie komen met kunst. Een deel van de inwoners van deze wijk zal niet snel in de Stadsschouwburg komen. Dus komt de Stadsschouwburg nu naar hun toe. Om vervolgens weer terug te keren aan de Turfsingel met een voorstelling voor de hele stad. Nou ja, normaal gesproken. Want door de coronamaatregelen blijven we voor het tweede jaar op rij in de wijk.”

En het resultaat mag er zijn. Onder begeleiding van professionele theatermakers wordt duidelijk dat ook in Vinkhuizen ongelooflijk veel talent rondloopt. Van maandag 5 t/m zaterdag 10 juli is DWDW elke dag op verschillende plekken in de wijk te vinden, met muziek, theater, poƫzie, dans, kunst, film, eten en nog veel meer.

DWDW streek al eerder neer in Selwerd/Paddepoel, Korrewegwijk/De Hoogte & vorig jaar Beijum. Moet dit project ook naar jouw wijk komen? Laat het weten in de comments! DWDW leest mee!

Psst, hier meer afleiding: