Video | Op pad met de boswachter in het Beijummerbos. Met uitleg over insecten en het maaibeleid (ook bij zwanen in de buurt)

De bermen in en rond stad worden steeds kleurrijker. Wat is de strategie achter het maaibeleid in de natuurgebieden rondom Stad? We vragen het aan de boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten.

‘’Als je even op je knieën gaat zitten en stil bent dan zie je van alles zoemen en vliegen”, fluistert boswachter Bart Zwiers gepassioneerd. We lopen rond in het in het Beijumerbos in natuurgebied Kardinge. ‘’We doen het allemaal voor de insecten. In dertig jaar tijd zijn we 67 procent van alle insecten in Nederland kwijtgeraakt.’’

Insecten zijn ongelooflijk belangrijk

Dat is dikke zonde, legt Bart uit. Insecten staan aan het begin van de voedselketen. Niet alleen voor de dieren maar ook voor onszelf. “Want wij zijn afhankelijk van de bestuiving. Onze voedselvoorziening zou daarmee in gevaar kunnen komen.” Zonder insecten geen broodjes bapao dus.

Door minder te maaien hebben de insecten een grotere leefomgeving. ‘’Nederlanders zijn veel te netjes. Overal strakke gazonnetjes en netjes maaien. Maar daarmee maai je eigenlijk al die insecten weg.’’

Maaien bij een zwanennest?

Op de vraag waarom er gemaaid wordt vlakbij een zwanennest legt Bart het volgende uit: ‘’Zwanen zijn een bijzonder fenomeen. Ze zoeken juist de bevolkingsdichtheid op. We hebben zwanen langs snelwegen broeden. Misschien wel omdat ze niet bang zijn voor mensen maar hun predatoren wel. Er is in dit geval dus niks aan de hand. Slim hoor.’’ Zegt Bart grinnikend.

Psst, hier meer afleiding: