Video | Partybus vol ‘Vindicaters’ viert feest op snelweg met ballonnetjes en halve liters

Reis zo min mogelijk en maak zo min mogelijk uitstapjes. Mocht u toch met de bus moeten, draag dan altijd een mondkapje. Dit zijn de coronamaatregelen en adviezen voor busvervoer, maar die werden gisteravond en vannacht massaal genegeerd in de partybus van Boostbussen (een project van Kooistra Reizen) uit Franeker, die vol zat met Groningse studenten.

Tegen tien uur gisteravond komen verschillende appjes binnen van betrouwbare bronnen. “Er vertrekt nu een partybus vol studenten vanaf de Energieweg in Stad, met aan boord een lading drank en lachgasballonnen. Ze gaan toeren op de snelweg.” Vanochtend worden de geruchten bevestigd door andere bronnen. Het zou om Vindicatleden gaan. Als bewijs wordt een Instagram-video gestuurd.

Video

In de video, waarin Vindicat is getagd, is duidelijk te zien dat tientallen studenten ouderwets feesten. Opgejut door de feestmuziek die uit de speakers knalt en de fel knipperende discolichten hangen ze om elkaars nek, drinken halve liters, zingen uit volle borst, hossen, schuren en lurken aan ballonnetjes. Achter de draaitafel staat  Deon Sonnemans, een werknemer van Boostbussen, toevallig ook de persoon die achter het telefoonnummer van Boostbussen zit.

Opnemen doet hij niet direct, allicht speelt de kater hem parten. Maar hij stuurt wel een appje: “Kan ik je ergens mee helpen?” Jawel, ben je van Boostbussen? “Ja.” Mag ik je dan even bellen? “Nee, vanmiddag na 16:00 uur.” Maar ik ben journalist en heb video’s van vannacht binnengekregen. “Ah, okay. Bel me dan maar.”

“We doen ons best”

Aan de telefoon bevestigt Deon dat ze gisteravond met Groningse studenten op pad waren. Hij was zelfs mee op pad. “Maar ik weet niet of Vindicat de opdrachtgever was. Geen idee.” Met eigen ogen heeft hij ook gezien dat niet alle coronamaatregelen werden nageleefd. “Iedereen moest een mondkapje op, maar dat gebeurde niet altijd. Dat kan gebeuren. Studenten zijn hardleers. Maar we doen ons best. We hebben bijvoorbeeld toezicht op de bus.”

Uit de beelden blijkt echter dat het toezicht hopeloos faalt. Ook de werknemer zelf grijpt niet in. Integendeel, hij doet (weliswaar als een van de weinige met een mondkapje) vrolijk danspasjes achter de draaitafel. Daarmee geconfronteerd heeft hij niet veel meer te zeggen, behalve: “Neem maar contact op Nico Kooistra, de eigenaar.”

Eigenaar beetje boos

Ook Nico bevestigt dat zijn bus vol zat met Groningse studenten. En hij baalt: “Dit is niet goed gegaan. Niemand had een mondkapje op. Daar zijn we normaal wel heel scherp op. We organiseren meer van dit soort reizen, maar die gaan altijd volgens de maatregelen. Zo doen we een gezondheidscheck en we hebben dus de mondkapjesplicht. Dat is gisteravond even niet goed gegaan. Maar ik verbied je om hierover iets te publiceren. Dit gebeurt allemaal in overleg met de Veiligheidsregio Friesland. Bel die maar, of de politie.”

Succes met verbieden Nico, dat gaat wel gebeuren. En de Veiligheidsregio is gebeld, daar staat de vraag uit. Ook is gebeld met Wessel Giezen, de vaak niet te benijden Vindi-eindbaas. Aan het begin van de middag weet Wessel nog van niks. Hij herkent niemand op de video en de rondvraag in het bestuur leert dat het in eider geval geen officieel Vindi-uitje is.

Plottwist: er gaat een spraakbericht rond

Maar daar moet hij een paar uur later een beetje op terugkomen. Er komen bij ons nieuwe beelden binnen vanuit de bus. En een spraakbericht dat rondgaat onder de lui die in de bus zaten.

“Ik wordt net door die Piep (*privacy) gebeld, die gast van de bus van gister. Hij vertelt mij dat een van ons een filmpje heeft gelekt naar de krant. Dat hij net is gebeld door de krant en dat er een artikel in de maakt is dat Vindicatleden erop los feesten in een bus. Hij zegt dat ze verwachten dat dit landelijk nieuws wordt (die verwachting is niet uitgesproken – red.) En ze hebben ook beelden. Dus we hebben allemaal een groot probleem als dat gebeurt. Dus de eerste vraag is of iedereen zo snel mogelijk alle filmpjes verwijderen die op social media staan. En ten tweede, ik hou jullie op de hoogte wat er gaat gebeuren.”

Nieuwe reactie Vindicat

Wessel heeft het spraakbericht op ongeveer hetzelfde moment ontvangen. “Dit verandert de zaak. Ik vermoed nu dat het leden van ons zijn. Maar ik herken niemand en het is zeker niet vanuit het bestuur georganiseerd. Ik keur dit ten zeerste af en snap niet waarom de busmaatschappij dit zo aanbiedt. Dit kan echt niet. Als wij erachter komen dat het inderdaad om leden van ons gaat, zullen we passende maatregelen treffen.”

Boostbussen

Het bedrijf Boostbussen, onderdeel dus van Kooistra Reizen uit Franeker, organiseert vaker van dit soort tripjes. Dat wordt duidelijk op hun website en Instagram. Volgens de eigenaar gebeurt dat steevast met in achtneming van de maatregelen. Maar uit de foto’s die ze zelf op sociale media plaatsen, blijkt wat anders. En volgens onze bronnen verzorgen ze al langer van dit soort tripjes voor dorstige en feestlustige studenten.

Foto van een Boostbussen-feestje enkele dagen geleden
Psst, hier meer afleiding: