Video: vleugje PC Hooftstraat met bulderende Lamborghini in hartje Groningen

Welkom in de wondere wereld van Harvie kledingwinkel, aan de Munnekeholm, waar er altijd wel één is die zegt: “Die trui van 3600 euro pin ik wel even.” En waar klanten hun versgekochte en übervette Lamborghini op de stoep parkeren.

Schuin tegenover sportschool Train Less zit sinds 1994 Harvie. Een hele sjieke modezaak, waarvan er maar een paar zijn in Nederland. Dat trekt een bijzonder slag klanten aan. Beetje de nouveau riche van het Noorden en daarbuiten. Zoals van de week, als Sam Hengeveld (17 uit Stad) deze Lamborghini spot op de stoep voor de winkel.

Dump je Lamborghini

Via de button ‘Dump je Meuk’, hier op de site, stuurt hij ons een appje (ja! je kunt rechtstreeks met ons appen). “Sta hier nu bij de Harvie, dure kledingwinkel. Er staat een Lambo, leuk als ik het film?” Zeker is dat leuk, we vinden het zelfs heel tof als onze lezers filmpjes en verhalen toesturen. Eem later komen de filmpjes binnen.

Met soort van excuus voor het slechte geluid. “Het geluid van de motor was echt suuuperhard, dus klinkt het een beetje raar.” Klopt, en ook logisch. Eem vol de Lambo in de toeren en dat in de smalle Munnekeholm, dat galmt en ragt wel. Alsof de JSF voor je neus in hartje Stad landt. Sam is overigens niet de enige die onder de indruk is.

Kippenvel

Volgens Rudolf Kort, eigenaar van Harvie, staan er verschillende mannen met kippenvel op de armen en tranen in de ogen te kijken en vooral te luisteren naar de bulderende motor. “De eigenaar is een vaste klant uit de omgeving van Zwolle. Hij zei al dat hij een Lamborghini ging kopen. Nu wilde hij zijn nieuwe bolide laten zien. Dat kan prima, want we hebben een eigen stoep voor de zaak, is privé eigendom.”

Lamborghini Groningen

Terwijl de klant binnen kleren past en een kopje koffie drinkt, verzamelen zich buiten vele mensen rond de wagen. In sommige streken is een Lambo vrij normaal, in Groningen trek je volop aandacht. Weet de owner ook, die daarom af en toe het publiek pleast door eem vol het gas in te drukken en de deuren te openen.

Dat trekt, behalve veel mannen en jongens, ook vrouwen aan. “Die wilden maar al te graag indruk maken op de eigenaar,” grapt Rudolf. En dat is precies wat de mannen, naast de snelheid en heerlijke motorgeluiden, willen. De winkelier verklapt: “Mannen die hier komen praten alleen maar over horloges, auto’s en vrouwen. Het is net de voetbalkantine.”

Lastig inparkeren met je dikke wagen

Die klanten van Harvie komen werkelijk overal vandaan. “Afgelopen zaterdag had ik nog mensen over de vloer uit Alkmaar en Aerdenhout. Die komen hier hun hele garderobe samenstellen. Een paar pakken, truien, spijkerbroeken, allemaal op maat gemaakt, terwijl ze rustig een bakje koffie of wijntje drinken. Ze komen voor de kwaliteit, maar ook voor de service en omdat ze hun auto voor de deur kunnen parkeren.”

En dat is wel wat. In een van de mooiste stukjes van de oude binnenstad heeft Harvie een stukje eigen terrein. De oplettende passant ziet daar vaker dikke wagens staan. Zo dik, dat het soms lastig manoeuvreren is, want het trottoir mag niet geblokkeerd worden. “De Lamborghini moest echt heel voorzichtig rijden, dat ding ligt echt heel laag op de weg. De stoep oprijden is dan al een hele onderneming.”

Ga het gesprek aan ( comments)