Video | PVV Stad strijdt tegen vrije pers, maar zet zichzelf hard voor lul in de raad

Volgens PVV Groningen misbruiken wij de Wet Openbaarheid van Bestuur om Vindicat te bashen. Daarom is de Vrijheidspartij boos dat de burgemeester ons WOB-verzoek heeft gehonoreerd.

Kelly van Uneken voert gister het woord namens de PVV in de vergadering Commissie Financiën en Veiligheid op het stadhuis. De politica is een bekende van de redactie. Want we hebben haar een aantal keren moeten corrigeren op Twitter. Zo verkondigt ze bij een hoax over Koptische Christenen uit Drenthe en Friesland doodleuk dat het gaat om moslims die de huizen van Groningers afpakken.

Wat vooraf ging

De waarheid past Kelly eem niet. Eerst begint ze te steigeren over bewijzen dat er geen massa-immigratie is in Stad. En als we die overhandigen blijkt het CBS ineens een links en leugenachtig bolwerk te zijn dat alleen maar bestaat om PVV-sprookjes tegen te spreken. Is natuurlijk niet zo. Maar dat kunnen we helaas niet meer mededelen aan Kelly. Want ze heeft ons geblokkeerd op Twitter.

Net als haar baas Ton van Kesteren, die grondlegger van de gewraakte hoax. Daarom hebben we een paar keer gebeld en geappt met PVV, voor hoor en wederhoor. Want dit verdient een publicatie. Maar ook daar zitten ze niet op te wachten. Ik ben een linkse activist (Ton moest eens weten op wie ik heb gestemd de laatste keer) en verder ben ik een patiënt, volgens PVV Groningen.

‘Telegraaf niet welkom bij GroenLinks’

Dat knallen we online met als gevolg dat ik niet meer welkom ben bij de PVV-verkiezingsbijeenkomst ‘Democratie onder vuur’ in Stad met Martin Bosma en Jenny Douwes. Reden volgens de boodschapper: het is een besloten fuifje voor sympathisanten. Is niet zo. Dat vertelt PVV-medewerker Reinder Blaauw: “Er komen ook andere journalisten en aanhangers van bijvoorbeeld CDA en PvdA.”

Oftewel: iedereen is welkom, behalve Sikkom. Want wij zijn kritisch en komen met feiten die PVV-onzin ontkrachten. Dat is reden genoeg om journalisten niet toe te laten bij de aftrap van de campagne. Alsof GroenLinks de Telegraaf weert bij een bijeenkomst omdat de krant van wakker Nederland kritisch is op het klimaatbeleid van de de groene partij. Nederland zou, terecht, te klein zijn.

Democratie en vrije pers

Toch doet PVV Groningen dat. En ook nog eens bij een bijeenkomst die gaat over democratie die het moeilijk heeft. Misschien weten ze het daar niet, maar onafhankelijke en kritische pers is erg belangrijk voor een goed functionerende democratie. Vindt onze hoogste baas ook en dus belt hij met Kelly om te vragen waarom ik niet welkom ben. Daar heeft Kelly de nodige drogredenen voor.

Ik zou te veel blowen. En de veiligheid van Bosma komt in het geding door mijn aanwezigheid want ik heb me weleens dreigend en intimiderend uitgelaten richting hem. Is allemaal grote stierenpoep, maar de PVV meent het serieus. Als onze grote baas vraagt naar voorbeelden van die intimidatie en dreigings, zegt Kelly: “Willem heeft wel vijf keer gebeld naar Ton.” Poehhhhhhh, om bang van te worden.

De hoax waar Kelly op los gaat

PVV en WOB

Enfin, om een lang verhaal nog langer te maken: we hebben (twee weken later) nog geen voorbeelden van intimidatie, noch bedreigings gezien. En PVV Groningen besluit er een besloten bijeenkomst van te maken waar niemand van de pers bij aanwezig mag zijn. Alsof ze iets te verbergen hebben. Maar daar blijft het niet bij. De PVV is helemaal klaar met ons, blijkt gister tijdens de commissievergadering.

Dat overleg gaat onder andere over de bestuursrechtelijke maatregel die de burgemeester heeft opgelegd aan Vindicat. Dat is bekend geworden dankzij het WOB-verzoek dat wij hebben ingediend. Daar vindt de PVV, bij monde van Kelly wat van. Sterker daar is ze boos over: “Vindicat heeft weer de nodige media-aandacht gehad dankzij de openbaring van Sikkom. Dat roept vragen op bij de PVV. ”

Sikkom misbruikt de WOB

“Iedereen heeft recht op informatie, dat is niet de discussie. Maar wat ons betreft is de WOB misbruikt door Sikkom voor een goedkoop publicitair stukje. De WOB is niet bedoeld voor dergelijke uithalen en erger: Sikkom schaadt het verbeterproces. De burgemeester is in overleg met Vindicat en neemt maatregelen. De studenten beloven beterschap en dit proces is niet gediend bij beïnvloeding door een journalist.”

De andere raadsleden schrikken van deze woorden en grijpen naar de interruptiemicrofoon, zoals de heer Bolle van het CDA: “Weet PVV wel dat de gemeente niet in de redactie van Sikkom zit?” Kelly: “Euh, euuuuuh, dat is duidelijk. Alleen zijn dit twee verschillende dingen. Je hebt de WOB en de burgemeester is in gesprek met Vindicat. Waarom bemoeit Sikkom zich hiermee, en waarom informeren ze mensen?”

Kelly, Kelly, Kelly…

Nou, omdat mensen informeren is wat journalisten doen, Kelly. Ook al zijn de uitkomsten daarvan niet altijd wenselijk voor organisaties of de bestuurlijke macht. Maar het is wel belangrijk dat burgers weten wat er gaande is. Daarom wordt journalistiek ook wel de waakhond van de democratie genoemd. Gelukkig beseffen de andere partijen dat dondersgoed. Kelly krijgt dan ook de nodige vegen uit de pan.

Als eerste weer van Bolle van het CDA: “Waarom vraagt de PVV aan het college waar Sikkom mee bezig is? Want het college heeft niks te zeggen over vrije pers. Het college moet een WOB-verzoek uitvoeren. Wat de PVV daarvan vindt, daar is deze commissie niet voor.” Daarop reageert Kelly: “Dat is ons punt niet. We hebben het nu over gebruik van WOB. De burgemeester heeft volgens horecawet gehandeld.”

PVV bepaalt wat nieuws is

“Hij neemt zijn verantwoordelijkheid. Nu moeten we via pers vernemen welke stappen zijn ondernomen. Hoe willen we met infovoorziening omgaan, dat is de vraag. Met de WOB is het verbeterproces geschaad.” Ai, ai, ai. Ook niet fijn natuurlijk dat journalisten scherp meekijken hoe politieke processen gaan. Dat moet je niet willen als stadsbestuur. Hoewel, Van der Laan van Stad en Ommeland denkt daar anders over.

“Ik ben benieuwd hoeveel waarde de PVV hecht aan vrije nieuwsgaring en vrije media?”, vraagt Van der Laan. En nu maakt Kelly het helemaal bont: “Daar hechten wij veel waarde aan. Alleen dit heeft nul nieuwswaarde, dat is ons punt.” Proest! Daarom heeft het ook alle kranten gestaan en was het zelfs de opening van het nieuws op de radio. En sowieso: wie de neuk is PVV om te bepalen wat nieuws is?”

Kelly PVV

Burgemeester is duidelijk

Daar moet de politiek heel ver van blijven. Bemoeienis van de politiek in vrije nieuwsgaring is heel eng. Daar weten ze in Turkije bijvoorbeeld heel veel van af. En het gekke is: PVV veroordeelt Turkije over het monddood maken van de vrije pers, maar hier in de raad pleiten ze voor hetzelfde. De reactie van Kelly op de vraag van Van der Laan levert dan ook veel hoongelach op in de raadszaal, zelfs van de burgemeester.

Die haalt in zijn slotwoord dan ook redelijk hard uit naar de absurde opvatting van de PVV: “De WOB is een ander onderwerp dan Vindicat. Ik deel uw opinie over de WOB niet. En ook al zou ik die wel delen, dan zou het college geen vrijheid hebben om met die opinie iets te doen. We hebben ons te houden aan de wet. Ongeacht wat iemand met bepaalde informatie wil doen, we hebben et te geven.”

Redden wat er te redden valt

“Het is een groot goed in ons politieke systeem om zo transparant mogelijk te zijn. Het is goed dat burgers een wet hebben om informatie op te vragen die ze anders niet te zien krijgen.” En daar moet Kelly het mee doen. Weet ze ook, want op het allerlaatst probeert ze haar vege lijf te redden: “We zijn niet tegen de WOB hoor?” Haha, zolang het maar in het straatje van de PVV past.

We hebben PVV Groningen getracht te bereiken voor commentaar op bovenstaand. Dat is helaas niet gelukt.

Reactie van Ton op verzoek tot wederhoor

Psst, hier meer afleiding: