Video | Pyromaan van ’t Zandt zondagavond aangehouden voor blokkeren A7 bij Nieuweschans en vastgezet in Grunn

Een groep demonstranten blokkeerde zondagmiddag de grensovergang bij Nieuweschans op de A7. Daarna blokkeerden ze het politiebureau in Winschoten omdat ze boetes hadden gekregen voor het blokkeren van de snelweg. Daarbij is een persoon aangehouden: Johnny B.

Johnny B. is een bekende in Groningen. Of beter gesteld: hij is berucht. In 2007 werd het Groningse dorpje ’t Zandt geteisterd door een reeks branden die voor veel onrust zorgden. Het leger werd zelfs ingezet om de boel te bewaken. Een paar maanden later werd de dader gepakt: Johnny B..

Johnny B., strijder des vaderlands

Dat was opmerkelijk omdat diezelfde Johnny na een van de brandjes voor de camera van Noord vertelde dat er brand was naast hun huis. “We hadden een schuur vol hooi, als die in brand was gegaan dan was de brand groot geweest.” Verder zei Johnny dat ’t Zandt in angst leefde. “Niemand durft meer naar huis te gaan. Hopelijk wordt de dader snel gepakt, dan keert de rust weer terug.”

De rust keerde inderdaad terug nadat Johnny eind 2007 werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf waarvan negen maanden voorwaardelijk. Maar de rust rondom de pyromaan keerde niet terug. In 2011, niet lang na zijn vrijlating, werd hij opnieuw aangehouden op verdenking van elf inbraken en zeventien brandstichtingen in Noord-Oost Groningen. Op 3 mei 2008 kreeg hij daarvoor vijf jaar gevangenisstraf. In 2015 ging het weer mis met Johnny B. Hij bedreigde in april zijn ex-vriendin. Daarvoor werd hij in 2016 veroordeeld voor drie weken gevangenisstraf.

Artikel gaat verder onder de video

Johnny B. komt op 0:09 in beeld

Snelweg blokkeren

Twee jaar later haalt Johnny opnieuw het nieuws. In een interview met Vice liet hij optekenen best trots te zijn op de branden en dat de politie zoveel moeite had hem te pakken. Het interview werd breed opgepakt door meerdere (regionale) media. En nu haalt Johnny dus opnieuw het nieuws.

Zondagmiddag blokkeerde de inmiddels 34-jarige inwoner van Noordbroek met een stel demonstranten de grensovergang bij Nieuweschans. De demonstranten kwamen op voor boeren, maar er was geen enkele boer betrokken bij de actie. Daarnaast wilden ze een vuist maken tegen onder andere het WEF, agenda 2030, Europe, Rutte en nog een hele rits zaken. Johnny deelde op zijn Facebookpagina meerdere live video’s van de blokkade en de ‘confrontatie’ met de politie nadien.

Artikel gaat verder onder de video

“Boetes intrekken, anders…!”

De politie beëindigde de blokkade rond 16 uur, deelde enkele boetes uit en noteerde de kentekens. Dat zorgde voor kwaad bloed bij de demonstranten. Op het tankstation naast de snelweg raakten ze in verhitte discussie met de agenten (zie video bovenaan het artikel). Zo ook Johnny B. die alles keurig streamde en brieste tegen de politie: ‘Als de bekeuring niet worden ingetrokken, gaan we straks weer alles blokkeren. En dan komen vechten? Dan ga jij alle bekeuringen eraf halen. Jij verpest het voor je voor je collega’s die het netjes opgelost hebben. Dus bekeuringen eraf, of we gooien de hele boel dicht.”

Eem later werd een persoon aangehouden. Volgens de politiewoordvoerder voor het blokkeren van de snelweg waardoor een gevaarlijke situatie is ontstaan. Daarop toog de groep demonstranten naar het cellencomplex in Stad waar ze tot laat op de avond hun steun betuigden aan Johnny door de claxonneren en leuzen te scanderen zoals: “Eén team, één taak.” Later die avond werd een verdachte vrijgelaten, maar hij is nog steeds verdachte, aldus de politie. “Het onderzoek loopt nog.”

Johnny B.

Die reactie staat haaks op wat Johnny zelf verkondigde op Facebook. Daar liet hij weten bij monde van zijn juridisch adviseur Youri Plate weten dat er geen zaak zou komen. “Want niemand is bevoegd.” Die opmerking past goed bij Youri, die probeert namelijk al jaren (tevergeefs) aan te tonen dat de grondwet en zelfs heel Nederland onwettig is.

We weten zeker dat het Johnny B. is. Meerdere bronnen bevestigen dat. De stem in de streams is dezelfde als van Johnny B. uit ’t Zandt in 2007. En de foto’s op zijn Facebookpagina zijn van dezelfde man die door Vice werd geïnterviewd en in 2007 voor de camera van Noord stond.

Psst, hier meer afleiding: