Video | Rellen in Kromme Elleboog: “Het leek hier wel een oorlogsgebied”

Een man of veertig ging vanavond met elkaar op de vuist in de Kromme Elleboog. De rellen hebben waarschijnlijk te maken met de oefenwedstrijd FC Groningen – Bielefeld, die morgen op het programma staat. “Het leek wel een oorlogsgebied”, vertelt de kastelein van Café Mulder.

In Café Mulder zaten een een stuk of wat Duitsers binnen bier te drinken. Dat ging best gemoedelijk, vertelt een medewerker. “Ze luisterden netjes naar me.” Maar buiten was het onvriendelijker. “Er stonden ongeveer twintig Duitsers op het terras. Ik vroeg of ze weg wilden gaan, omdat het niet leuk was voor de andere gasten en de coronamaatregelen niet goed werden nageleefd. Een kwartier later sloeg ineens de vlam in de pan.”

Afgesproken werk?

Wat er exact gebeurd is, weet de medewerker niet. “Het ging zo snel. In 15 tot 20 seconden veranderde de straat in een oorlogsgebied. Ik heb zo snel mogelijk de rolluiken dichtgedraaid. ” Op beelden die wij van verschillende kanten ontvangen, wordt duidelijk dat een grote groep gasten als een malle op elkaar in hakt. Afgesproken werk, lijkt het. Die indruk heeft de medewerker ook. “Ze waren de hele tijd druk in de weer met hun telefoons en op een afstandje stonden een paar op de uitkijk.

De schade voor Café Mulder valt gelukkig mee. Twee stoelen zijn gesneuveld. Maar de rolluiken blijven vanavond dicht. “Wij zijn er wel klaar mee voor vanavond. En wie weet komen ze nog terug.”

Update: noodbevel van kracht

Hans Coenraads, woordvoerder van het stadhuis, laat zojuist weten dat het noodbevel op last van de burgemeester per direct is ingegaan.

Politie Groningen bevestigt dat bij monde van woordvoerder Ernest Zinsmeyer: “Er was een korte, maar hevige confrontatie in de Kromme Elleboog. Het ging vermoedelijk om hooligans van Bielefeld en FC Groningen. Na de knokpartij zijn ze allemaal een kant opgegaan, daardoor hebben wij nog geen aanhoudingen kunnen verrichten. We zoeken nu met name de Duitse supporters. Het noodbevel dat om 0:00 uur van kracht zou gaan, waarmee het voor Bielefeld-supporters verboden zou zijn om in Groningen te zijn, is direct ingegaan. Dat houdt in dat de Duitsers Stad onder politiebegeleiding moeten verlaten, anders begaan ze een overtreding en worden ze vastgezet.”

Update: waar was de politie

De rellen in de Kromme bleken de opmaat naar een onrustige avond in Stad. De dag later blijft een vraag hangen: waar was de politie? Lees meer hierrrrrrrr.

Meer beelden

Psst, hier meer afleiding: