Video | Rondleiding in Mr. Smith’s Loft, waar vroeger de &ZO zat en damn!

Groningen heeft met Mr. Smith’s Lofs een absoluut pareltje erbij. De cocktailbar met eigen keuken voor de wereld aan streetfood gaat na een intensieve verbouwing eerdaags open. Het is echt fantastisch mooi geworden.

&ZO was een echte nachtclub, net als Index, wat daarvoor in het pand zat. Maar van het echte nachtleven neemt eigenaar Peter van der Plaats afscheid. Omdat hij zelf klaar is met de extreem lange nachten, maar vooral omdat de uitgaanscultuur verandert. Ook in Groningen.

Nachtcultuur verandert

Peter: “Steeds minder mensen willen tot 5 uur ’s nachts op stap. Ik denk dat het komt door de vele festivals. Daar ervaren bezoekers hoe fijn het is om eerder op de dag te beginnen met borrelen en dus ook vroeger te stoppen, waardoor je nog wat aan de dag erna hebt.”

Reden voor &ZO om de brut om te gooien en bouwen. Vanaf nu gaat het etablissement, na een lange en intensieve verbouwing, door het leven als Mr. Smith’s Loft. De nieuwe naam is een duidelijke knipoog naar de geschiedenis van het historische pakhuis waar de loft in zit.

Ode aan meneer Smit

“Vroeger zat hier de koffiebranderij van de heer Smit. Hij haalde de koffiebonen uit heel de wereld, en dat mondiale hebben geprobeerd terug te brengen in de nieuwe inrichting.” Die is dus compleet anders dan in de tijd van &Zo. De trappen en gangetjes zijn er overigens nog steeds.

Verder is alles anders. Bars zijn verplaatst, er is een grote keuken gebouwd op de bovenste etage en de dansvloer is een stuk kleiner geworden. Daarvoor zijn heel veel bijzonder zitjes, hoekjes en nisjes teruggekomen waar het heerlijk zitten is met bijvoorbeeld uitzicht op de gracht.

Welcome the jungle

De aankleding is warm, maar vooral ook bondig en druk met heel veel oog voor detail. Er wordt veel gebruik gemaakt van planten en andere natuurlijke materialen waardoor het geheel een beetje de jungle uitademt. Dat wordt versterkt door toekans in kooitjes en andere oerwoud-uitingen.

Voordeel van de nieuwe opzet is dat die heel ruim is. Met mooie tafeltjes en comfortabel ogende hangende stoelen en banken, om maar wat te noemen. Maar wel allemaal op afstand van elkaar. Dat is niet bewust gedaan vanwege de 1,5 meter-samenleving, maar komt nu wel goed van pas.

Psst, hier meer afleiding: