Video | Soefie Ritch gaat viraal met track over de avondklok: ‘Ik laat me niet tegenhouden: niet door de politie, niet door corona’

De Groningse rapper Soefie Ritch (die jaren geleden het nieuws haalde als de ‘dubbelganger’ van de Korrewegschutter) gaat viraal met een nieuwe videoclip. Die nam hij twee maanden geleden op tijdens de avondklok, maar die overtrad hij niet. De video hangt onderaan het artikel.

Volgens Soefie Ritch (echte naam Timor Ivanov) is de clip een statement tegen de avondklok: “Het zijn je rechten als mens om buiten te zijn als je dat wilt. Wij moeten ons niet als wilde dieren laten opsluiten. Ik laat me ook door niks tegenhouden, niet door de politie en niet door corona.”

Maar zonder die avondklok was zijn clip niet zo mooi geworden, dat moet hij toegeven. Door ‘s nachts te filmen heeft hij de stad voor zich alleen. Ivanov: “Het lijkt alsof ik de burgemeester ben en de straten en pleinen voor mij zijn leeggehaald.”

Politie

Een ander stukje ironie: de politie kwam meerdere keren langs om hem van de straat te plukken en te beboeten, maar dat ging niet. Ivanov heeft namelijk posttraumatische-stressstoornis (PTSS) overgehouden aan de onterechte arrestaties door de Groningse politie, die hem destijds aanzagen voor de Korrewegschutter. Met die verklaring van zijn psycholoog mag hij tijdens de avondklok op straat zijn.

Instagram

De rapvideo staat alleen op Instagram, waardoor hij er niet zo veel aan verdient. Maar dat zoveel mensen de video zien, vindt Ivanov al mooi. “Het gaat mij om de boodschap van de clip. Een ‘word wakker!’-lied tijdens de avondklok, zegmaar.” En als mensen het nummer heel vet vinden, dan staat er een linkje naar de single in zijn bio.

Binnenkort brengt de rapper een album uit: Most Wanted. “Die gaat de boel écht op zijn kop zetten.”

Psst, hier meer afleiding: