Video: Spot In en Joshua Camera krijgen Huisjesmelker van het Jaar-bokaal en doen huilie

Elk jaar reikt ROOD, de jongerentak van de SP, de huisjesmelker van het jaar-bokaal uit. Dit jaar gaat de oneervolle vermelding naar verhuurder Joshua Camera en zijn vrouw Lucinda Kat van bemiddelingsbureau Spot In. En terecht. Verrotter wordt de Groningse huurmarkt niet.

ROOD heeft de afgelopen periode meer dan veertig schrijnende klachten verzameld over Spot In en Camera. De misstanden gaan over onterechte en hoge bemiddelingskosten, te veel huur, maar ook over intimidatie, huisvredebreuk, chantage, stalking, bedreiging, smaad, laster en intimidatie. Eigenlijk is het halve wetboek van strafrecht op toepassing op Camera en Spot In.

Spot In en Camera: grote fuckers

Ook bij ons stromen de klachten over Spot In nog steeds binnen en die zijn in lijn met de bevindingen van ROOD. Onze voorzichtige conclusie is dat Camera een dikke crimineel is die huurders uitbuit en ongelooflijk gemeen wordt als huurders achter hun recht aangaan. Het treurige is dat tot een paar maanden geleden de politie niks deed met aangiftes en meldingen.

Huurders schakelen de hulp van de politie in op het moment dat ze bedreigende mailtjes of telefoontjes krijgen, als Camera zomaar zonder toestemming in de kamer staat te blaffen of als de verhuurder fysiek huurders belaagt. Telkens laat de politie verstek gaan. Des te opmerkelijker dat ze vanochtend bij de uitreiking van de prijs wel binnen een paar minuten aanwezig zijn.

Uitreiking

Stipt om 11:00 uur stapt een delegatie van ROOD samen met enkele huurders en de verzamelde pers het kantoor van Spot In aan het Zuiderdiep binnen om de prijs te overhandigen. Helaas is Camera zelf niet aanwezig. Komt volgens Lucinda omdat hij niet zoveel te maken heeft met Spot In. Dat klopt niet helemaal. Zijn investeringsbedrijf staat op hetzelfde adres ingeschreven.

Maar gelukkig is zijn vrouw er wel om de prijs in ontvangst te nemen. Hoewel dat niet echt van harte gaat. Ze laat terechte vragen onbeantwoord en sommeert iedereen het pand te verlaten. “Jullie moeten weg, anders bel ik de politie.” Daarna steekt ze haar handen voor de draaiende camera’s. Ondertussen belt een collega de politie die een paar minuten later arriveert. Dat is wrang.

Huilie

Huurders voelen zich niet veilig in huizen van Camera en Spot In omdat ze constant zonder toestemming naar binnen stappen, omdat ze dreigen, intimideren en zelfs fysiek geweld niet schuwen en de politie doet niks. Maar oh wee als er wat boze huurders en pers in het kantoor staan om verhaal te halen, dan bellen ze snel de politie. “Help ons, wij zijn zo zielig.” De wereld op zijn kop.

Gelukkig heeft de politie op last van de burgemeester (naar aanleiding van al onze publicaties) wel de hoogste prioriteit gemaakt van het aanpakken van malafide verhuurders. Melding maken en aangifte doen heeft dus zin tegenwoordig en jongens en meisjes, doe dat alsjeblieft als je verhuurder of makelaar je onterecht kosten in rekening brengt of erger.

En de rechten van huurders dan?

Net voor publicatie ontvangen we een mail van Lucinda Kat waarin ze ons verbiedt de beelden uit te zenden. Met als reden: “Er is, vanwege het feit dat voornoemde verkiezing zich richt op de heer Camera (die overigens geen kantoor houdt op ons adres) en niet op Spot IN, en overigens geheel ten onrechte wordt gesteld dat Spot IN ‘zijn’ bemiddelingsbureau zou zijn, geen enkele journalistieke noodzaak tot het herkenbaar in beeld brengen van mij en/of mijn medewerkers dan wel klanten.”

Nou mevrouw Kat, we hebben hier een aantal uitdraaien van de Kamer van Koophandel. Bijvoorbeeld van HNA Vastgoed en Villa Vorte, deze bedrijven staan op naam van Joshua Camera en hebben als vestigingsadres: Zuiderdiep 144. Goh, dat is hetzelfde adres als Spot In. Maar zo vreemd is dat niet, want uit veel meer documenten die wij in bezit hebben blijkt dat Spot In en Camera onder een hoedje werken. Jullie zijn zelfs getrouwd met elkaar.

Er is dus wel degelijk sprake van een innige samenwerking en Camera houdt wel degelijk kantoor op jullie adres. Stop alsjeblieft met het valse gelul voor de bühne. Pak je verantwoordelijkheid en hou op met huurders op te lichten, of erger: ze te intimideren, stalken en bedreigen. En dan een beetje huilie doen als ze verhaal komen halen. Dat vinden wij hier op de redactie uiterst triest.

Ga het gesprek aan ( comments)