Video | Stadspark Live was te gek. Hele vette optredens. Goed opgezet. Alleen wel een boomer en Karen-fuifje

Stadspark Live werd ergens getypeerd als ‘vanouds een festival met mooie muziek en fijne sfeer’. In dat laatste heeft de schrijver gelijk, hoewel mooie muziek arbitrair blijft. Maar vooral de zinsnede ‘als vanouds’ zegt alles. Het voelt alsof Stadspark Live er altijd al is geweest, terwijl gisteren pas de tweede editie van het festival was.

De eerste editie was in 2019 met onder andere Anouk en Sting. Het fuifje smaakte naar meer, maar toen kwam corona en donderde de hele festivalwereld in elkaar. Gisteren is dat ‘meer’ dan eindelijk gekomen en hoe. De line-up was verrassend goed. Het festival meer dan prima aangekleed en de bierprijs viel, gezien alle inflatie en zo, behoorlijk meer. Enige puntje van kritiek: het was wel vooral een boomer en Karen-festival. Maar eerst maar eem inzoomen op de positieve aspecten.

Artikel gaat verder onder de foto

Foto van Knelis

Twee stappen vooruit

Te beginnen met de aankleding en het terrein. Daar heeft Stadspark Live behoorlijke stappen in gezet ten opzichte van de eerste editie. Mede dankzij ingrijpen van de gemeente is het festivalveld bijvoorbeeld een stuk groter dan voorheen. Zo wordt nu de hele breedte van het veld, inclusief oude sintelbanen gebruikt. Daardoor kunnen veel meer mensen op het terrein. Daaromheen is genoeg ruimte voor horeca. Gewoon de standaardfestivaltoko’s met burgers, kebab, friet en bier van degelijke kwaliteit. En iets verderop, op een soort eigen veldje, de speciaaltentjes met cocktails, churros en zo.

Ook te vinden op het veld: een dikke VIP-tribune, een tribune voor minder validen en kleiner podium waar tijdens de pauzes verschillende bands optreden. En goed ook nog. De bonte verzameling aan eettenten, podia, muntwisselpunten en ander vertier vormen samen ook nog één strak geheel dankzij het uniforme Stadspark Live-jasje. Door de ruime opzet (en ietwat tegenvallende kaartverkoop) is er ook nog eens genoeg ruimte om te ploffen in het gras en voldoende mankracht om de rijen bij de tap goed behapbaar te houden.

Artikel gaat verder onder de foto

Foto van Knelis

De lucht maakt het af

En dan is het ook nog fantastisch festivalweer. Lang zag het ernaar uit dat het een natte zondag met een klap onweer zou worden. Die voorspelling komt niet uit. De dag begint bewolkt en grijs, maar al snel breekt de zon door en loopt de temperatuur op naar zo’n 20 graden, perfect voor een festival in de buitenlucht. Het allermooiste cadeautje van moeder natuur komt aan het einde. Tijdens het optreden van Simple Minds zet de ondergaande zon (schuin achter het hoofdpodium) de lucht boven het Stadspark in vuur en vlam. Dan weer knalrood, dan roze en tussendoor oranje. Te gek. Iedereen blij en door het dolle.

Dat komt ook omdat de line-up, de achilleshiel van elk festival, verrassend goed uitpakt. Vooraf klinkt kritiek dat die wat oubollig is, sommigen spreken zelfs over vergane glorie omdat de hoogtijdagen van Krezip, Crowded House, Skunk Anansie en Simple Minds toch al een tijdje geleden zijn. Alleen LP en Rag’N’Bone Man zijn van deze tijd. Dat is terug te zien in het publiek, dat vooral bestaat uit boomers. Daar is niks mis mee, die verdienen ook een fuifje en Stadspark Live wil een breed publiek aanspreken, maar het is geen afspiegeling van de maatschappij in Stad (en Ommeland).

Artikel gaat verder onder de foto

Foto van Knelis

Hele beste optredens

Het blijkt achteraf onterecht te zijn dat jongeren het festival een links laten liggen. Want verdarre, wat een shows geven alle acts weg. ‘Lost on You’ van LP klinkt te gek in het Stadspark. Net als de rest van haar uitgebreide repertoire – bestaande uit een vleugje country, gedrapeerd met met een lekker tempo, heerlijke stem en fijne afwisselings – het erg goed doet in de achtertuin van Stad. Rag’N’Bone Man klapt ook al zijn bekende nummers eruit, denk aan ‘Human’ en ‘Skin’, en verrast iedereen met zijn bijzonder melodieuze stem en opzwepend ritme.

Krezip haalt heel wat jeugdsentiment omhoog. Skunk Anansie speelt vol energie, overgave en raszuiver ondanks de ferme uithalen en krijgt alle aanwezigen mee met absolute klassiekers als ‘Weak As I Am’ en ‘Hedonism’. Hetzelfde geldt voor Crowded House met bekende nummers als ‘Weather With You’ en ‘Don’t Dream, It’s Over’. En de Simple Minds spelen als een stel jonge Goden en leggen ragfijn klassiekers als Belfast Child en Alive and Kicking op de mat. Zeer indrukwekkend. Zelfs volgens de ‘jonge veertigers’ in het Stadspark: “Kippenvel”.

De betoverende Skun Anansie – foto van Knelis

Puntje van kritiek

Om een lang verhaal nog langer te maken: ga zo door Stadspark Live, dan is het festival over een paar jaar echt het Pinkpop van het Noorden. Maar heb wel wat meer oog voor de tienduizenden jongeren in deze stad. Die komen niet voor muziek waar hun ouders naar luisteren en er is genoeg keuze aan hedendaagse artiesten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en brede insteek van het festival.

Op naar Geen Day (woensdag) en Guns N’ Roses (donderdag).

Foto van Knelis
Psst, hier meer afleiding: