Video | Straatmuzikant Rod heeft dankzij jullie een nieuwe gitaar. En daar is hij zielsgelukkig mee!

Roeland, Rod en de meneer van de muziekwinkel

De inzamelingsactie voor een nieuwe gitaar voor straatmuzikant Rod is een grandioos succes geworden. Enkele uren na publicatie werd het streefbedrag zelfs al gehaald. En inmiddels heeft de dolblije Rod een nieuwe gitaar uitgekozen.

Tijdens de rellen en plunderingen stond Rod op de Vismarkt liefde te prediken en verbinding te zingen met het nummer ‘Everything is gonna be allright’ van Bob Marley. De fijnbesnaarde muzikant valt vaker op omdat hij een gouden stem heeft, altijd een opbeurend lief paraat en op de vreemdste tijdstippen en plekken zijn talent ten gehore brengt. Maar afgelopen zondagavond was het optreden van Rod de troost, hoop en warmte waar menigeen naar opzoek was tussen de puinhopen van het slagveld dat de binnenstad die avond was.

Artikel gaat verder onder de YouTube-embed

Rod scoorde in de jaren ’80 een hit met ‘Shake it Up’

Baas Rod

Links greep de ME in. Rechts hergroepeerde een bende op hol geslagen pubers zich voor een nieuwe poging tot onlust. En in het midden stond Rod. Rustig pingelend op zijn gitaar. Zingend dat alles goed kwam. Een oplettende buurtbewoner legde het tafereel vast, stuurde het door naar ons en Rod ging weer eens viraal.

Stadjer en student Roeland herkende Rod, die uit Congo komt, op de video. Dat was de alleraardigste straatmuzikant waarmee hij een dag daarvoor een innig gesprek had. “Ik heb heel lang met hem staan praten over zijn leven en wat hij heeft meegemaakt. Echt een geweldige man! Hij geeft de goede vibes in deze tijden”, blikt Roeland terug.

Artikel gaat verder onder de Facebook-post

Lang leve social media

Tijdens de fijne babbel ziet Roeland dat de gitaar van Rod met plakband bij elkaar wordt gehouden. En dat een snaar was afgebroken. Treurig. “Hij kan er nog steeds goed op spelen, maar ik zag aan hem dat hij het vervelend vond.” Roeland gaf ‘m wat geld. Maar toen hij het bewuste ‘Every little thing is gonna be alright’-filmpje zag, en weer ontroerd raakte, besloot hij toch nog iets extra’s te doen voor onze Rod: een crowdfunding voor een nieuwe gitaar, die wij met liefde deelden. En met succes dus. Binnen een paar uur had Roeland 800 euro voor een nieuwe gitaar, kleren en een telefoonreperatie verzameld.

Gister gingen Roeland en Rod samen naar Key Music aan de Westerhaven om een spliksplinternieuwe gitaar te kopen. Rod koos voor degelijke gitaar waarmee hij de komende jaren weer heel wat Stadjers en studenten mee vermaakt. De barmhartigheid raakte Rod enorm. “Roeland, ik zie je als mijn zoon, als mijn familie. Ik hou van je en heb veel respect voor je. Het gaat me niet om de gitaar, niet om het geld. Nederland is mijn land, Groningen mijn stad. Ik ben blij met alle donaties. Op het moment dat ik vrienden nodig had, kwam dit. Zoveel liefde maakt me erg blij. Ik wil jullie allemaal enorm bedanken.”

Om zijn dankbaarheid naar Roeland en de donateurs te uiten, zong hij ook nog eem een speciaal liedje in de winkel (zie video boven) op zijn nieuwe gitaar, die de naam Sikkom heeft gekregen.

Psst, hier meer afleiding: