Video: studenten doen ontgroeningstaferelen in de stad

Overal in de stad spot je ze: groepjes eerstejaars die rare opdrachten uitvoeren. Niet van het kaliber een trechter in de mond en een liter jenever erin, wel visje op het droge spelen en meer van dat.

De Vismarkt is het voor-lul-staan-epicentrum. De hele middag doen studenten er opmerkelijke dansjes, achter een ananas aanlopen, zombie spelen en meer van dat. Je gaat niet zomaar als een aangeschoten stuk wild op de Vismarkt liggen. Dat je of voor de prank met een verborgen camera, of vanwege groepsdruk en bij de vereniging willen horen.

Was vrouger wel anders

Vooropgesteld: echt heel erg voor Sjaak staan ze niet. Het is geen vernedering, maar eerder kolderiek, een beetje sarren. Veel minder verregaand dan ontgroeningspraktijken uit het verleden. En het levert leuke beelden op en verbaasde blikken van voorbijgangers. Plus: het idee werkt. Samen gek doen, dat schept een band voor het leven.

Of in ieder geval voor de studietijd in Groningen. Dan heb je wel een netwerk nodig dat je kunt vertrouwen. Altijd handig als je te dronken bent om 7:49 uur naar huis strompelt en er nog iemand een beetje op je let. Of als je door de wirwar van bonafide en malafide kameraanbieders op straat dreigt te belanden met een lege portemonnee.

Ga het gesprek aan ( comments)