Video | The Market Hotel aan de Grote Markt opent zaterdag haar deuren: en dat ziet er vet uit

Komende zaterdag opent The Market Hotel van Westcord haar deuren en terras. Dat had nogal wat voeten in de aarde. De geveldelen bleven niet goed vastzitten en dan was er ook nog die verdraaide coronacrisis. Nu zijn de belangrijkste steigers weg en kan de opening doorgaan.

General manager Niek Strous (34) straalt vooral blijdschap uit dat de opening van The Market Hotel nu wel doorgaat. Hij hield zich sinds eind 2019 al bezig met de voorbereidingen, maar vorig jaar werd de opening afgeblazen vanwege de bouwproblemen. Na een jaar bijspringen in andere vestigingen van de keten op de eilanden, kwam hij terug naar Groningen.

Langzaam opstarten

“En nu voor langere tijd. We zijn definitief naar de wal (Assen) verhuisd en ik hoop dat we er de komende jaren iets moois van kunnen maken”, aldus Niek. Volgens hem staat niets de opening van het hotel meer in de weg. Die gaat nog wel in twee keer omdat twee van de drie gevels nog in de steigers staan, en de kamers daarachter nog niet gebruikt mogen kunnen. “We beginnen met 47 kamers aan de voorkant”, zegt Niek. “Voor de bouwvak rondt de aannemer zijn werf af en gaan we met alle 123 kamers verder. Zo starten we lekker langzaam op. Ook met personeel.”

Primeur

Bij het hotel komen circa honderd mensen te werken. “Bijna allemaal uit de regio, inclusief de chef-kok. Alleen de frontmanager , de food & beverage manager, de restaurantmanager en ik komen van andere Westcordhotels zoals die op Vlieland en de SS Rotterdam.” Wie zaterdag komt slapen, heeft een echte primeur. “Niemand heeft hier al de nacht doorgebracht. Dat kon niet omdat het bouwbedrijf het gebouw zaterdag pas oplevert. We hadden wel uitgebreid de tijd om alle kamers volop te controleren en te testen, want die waren vorig jaar al ingericht.”

Reuring

Er waren woensdagochtend nog 17 kamers (vanaf 125 euro voor twee personen inclusief ontbijt) beschikbaar voor de eerste nacht van 1 op 2 mei. “Ik hoop dat er in de zomer net zo’n run op hotelkamers komt als vorig jaar. En dat een stedentripje Groningen dit jaar hoog scoort.” Inwoners en bezoekers van de stad profiteren volgens Niek volop mee. “Want wij willen ook overdag reuring brengen. Net als bij ons hotel New York in Rotterdam. Hopelijk weten Groningers hier het café-restaurant Willem Albert, genoemd naar landbouw-industrieel W.A. Scholten van de aardappelmeel, het strokarton en de bietensuiker, net zo goed te vinden.”

Oostwand

Willem Albert houdt het restaurant vanaf een schilderij tegenover de imposante bar scherp in de gaten. Het Veenkoloniaal Museum richt deze week een van de grote kasten in het cafégedeelte in met een deel van zijn erfenis. En dan is er ook nog bakkerij Westers, genoemd naar hoteleigenaar Harry Westers wiens vader Emo een bakkerij op Vlieland had. Café en bakkerij (ijs, koffie en belegde broodjes) krijgen een groot terras voor de oostwand van de Grote Markt. Die wordt daarmee -hoopt de gemeente- eindelijk verlost van een van zijn saaiste hoeken.

Veel terras

“We serveren het ontbijt in de zon op de Nieuwe Markt”, zegt Niek. “‘s Middags staat de zon pal aan de voorkant en draaien we mee. Mooier kan het niet en als straks de bussen weg zijn krijgen we er hopelijk lekker veel ruimte bij.” Hij trekt het terras door tot voor de gevel van Vindicat-sociëteit Mutua Fides. De gemeente hoopte ooit dat de sociëteit zelf een openbaar terras zou beginnen, maar dat lukte niet. De studenten krijgt er nu een vergoeding voor.

Vier lagen dubbelglas

Hebben hotelgasten eigenlijk last van de buren. “Nee hoor. De zijgevel is 100 procent geluiddicht.” Voor valt het ook erg mee met de stadsgeluiden. Dat komt niet alleen door de coronarust en omdat er even geen kermis of concerten zijn, blijkt als Niek de ramen open zet en er nogal wat bouwmachinelawaai binnenkomt. Een takkeherrie. Maar met gesloten ramen valt dat geluid verrassend genoeg helemaal weg. De verklaring: vier lagen dubbelglas. Hotelgasten kunnen de temperatuur op hun kamer zelf regelen.

Uitzicht

Of de kamers aan de voorkant in gebruik blijven bij het zwaaimoment van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima -bij hun nog onbekende volgende bezoek aan Groningen- is onbekend. Niek heeft daar nog geen overleg over gehad met de veiligheidsdiensten. “Maar ik denk dat de kamers dan wel heel populair zijn.” Het uitzicht is nu al mooi: het Groninger bouwbedrijf Rottinghuis -dat het hotel bouwt en het Stadhuis restaureert en vernieuwt- haalde deze week het steigerdoek volledig voor het Stadhuis weg.

Door Frits Poelman

Psst, hier meer afleiding: