Video | Transcom snoeit er ruchtsichlos op los: ‘Waarom gaan zoveel vormen van onnodige natuurvernietiging gewoon door?’

“Waarom gaan zoveel vormen van onnodige natuurvernietiging gewoon door?” Ecoloog Jan Doevendans uit Stad kan het niet begrijpen. Hij ervaart de beelden van een hovenier van Transcom als schokkend. En daar heeft hij goede redenen voor.

Het maaibeleid is al langer een veelbesproken topic. Zo gaan er steeds meer stemmen op om in het voorjaar niet of zo weinig mogelijk te maaien en snoeien. Onlangs was er nog de nodige ophef over het beleid in en van de gemeente Groningen. Maar op deze beelden is te zien dat het om een medewerker van Transcom gaat. Een groot contactcenter in Stad op het Zerniketerrein.

Groenling

Jan zet grote vraagtekens bij de radicale zagerij van Transcom. “Voor het snoeien dient zorgvuldig gecheckt te zijn op mogelijke nesten van merel, zanglijster, heggenmus, groenling, zwartkop etc. Het is maar de vraag of dit is gebeurd. Ook is het sowieso beter geen bloeiende planten te snoeien. Daar eten onder andere veel vlinders en hommels van. Waarom niet een paar weken wachten? Dit zijn belangrijke weken voor die beestjes.”

“Behalve de ‘Wet natuurbescherming’ is ook voor hoveniers de zorgplicht van kracht, die geldt voor alle dieren, beschermd en onbeschermd. Zaten er bijzondere insecten als bijvoorbeeld de krabspin of iets dergelijks in de bloemen? Heeft iemand daar naar gekeken?” De ecoloog wordt zelfs een beetje narrig: “Iedereen weet inmiddels toch dat 80 procent van alle insecten verdwenen zijn?”

We hebben Transcom uiteraard om een reactie gevraagd, maar die (tot op heden) nog niet mogen ontvangen.

Psst, hier meer afleiding: