Video | Uurwerken Martinitoren abseilend naar beneden

In de afgelopen vijfhonderd jaar stond de Martinitoren in de fik, sloeg de bliksem d’r in en stortte het bouwwerk bijna aan diggels. Maarrrrrr gelukkig staat ‘ie inmiddels alweer jaren fier overeind. Alleen klokkijken is al een tijdje niet mogelijk. En dus begint dinsdag het herstel van de vier uurwerken.

Menig voorbijganger blijft dinsdagochtend eem stilstaan om het schouwspel te bewonderen. Een passerend klasje kinderen is vooral onder de indruk van de abseilers, die zorgvuldig de verschillende onderdelen van het eerste uurwerk verwijderen.

Eerst de grote en kleine wijzer, daarna de wijzerplaat. Vervolgens gaan de onderdelen via een katrol met afstandsbediening naar beneden.

Dringend aan reparatie toe

Het is een tijdrovende klus en bovendien hoognodig. De wijzerplaten van de Martinitoren weigeren al sinds februari 2019 dienst. En dat is natuurlijk vet verwarrend voor iedereen die naar die oude grijze loert om een besef van tijd te krijgen.

“De asjes en de tandwielen zijn na bijna veertig jaar versleten en dringend aan reparatie toe’”, legt Jan Pestoor van de gemeente Groningen uit. Vandaar dat alles naar beneden moet.

Abseilers

“Op dinsdag hebben de abseilers alle wijzerplaten gedemonteerd”, licht uitvoerder Albert Jan Louwes toe. “Als de wind het toelaat, hopen wij woensdag alle onderdelen naar beneden te transporteren”.

Zodra de wijzerplaten in ongeschonden staat naar beneden zijn gehaald, worden ze onderworpen aan grondig onderhoud. Beetje poetsen, boenen, slijpen, roest eraf knallen en de onderdelen opnieuw in bladgouw vergulden. Zodat het boeltje straks weer flink glimt.

Daarnaast worden de uurwerken gereviseerd, zodat je de tijd weer correct kunt aflezen. Is wel zo handig bij een klok.

Louwes verwacht dat het onderhoud zo’n drie maanden gaat duren. Dat betekent dat het zooitje weer up and running is tegen mei. Tot die tijd is het oude grijsje tijdloos. Al blijven de klokken wel gewoon luiden.

Originele tekst: Marlous Boekema, DvhN
Video: Jeroen Kelderman en Liselotte Schüren

Psst, hier meer afleiding: