Video | Valken op het Gasunie-hoofdkantoor hebben een jonkie gekregen

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar broedt een paar slechtvalken in een kast op het Gasunie-hoofdkantoor in Groningen. Duizenden kijken mee via de webcam en vandaag is het eerste jong uit het ei gekropen.

Er liggen nu nog twee eieren in de nestkast die nog uit moeten komen. De nestkast is aan de gevel van het 89 meter hoge Gasunie-gebouw bevestigd. De slechtvalken trokken in maart 2016 voor het eerst in het gevaarte, dat in 2008 al was opgehangen.

Ze zorgden dat jaar meteen voor vier nakomelingen op de Apenrots, zoals het fraai vormgegeven gebouw ook wel wordt genoemd. En ook in 2017, 2018 en afgelopen jaar werd er met succes gebroed.

Zeldzame verschijning

Bijzonder, niet alleen omdat de slechtvalk in ons land met zo’n 200 broedparen een tamelijk zeldzame verschijning is, maar ook doordat het dier er een spectaculaire jachtmethode op na houdt.

De valken storten zich van grote hoogte met snelheden van meer dan 200 kilometer per uur op nietsvermoedende duiven, spreeuwen, kieviten en meeuwen in het Stadspark en De Onlanden. Op het allerlaatste moment steken ze hun klauwen vooruit en meppen de slachtoffers uit de lucht. De prooien zijn door de impact van de botsing meestal op slag dood.

Onderzoekers uit Oxford en Groningen proberen al jaren te ontrafelen hoe de Falco Peregrinus, zoals de wetenschappelijke naam van deze soort luidt, manoeuvreert en versnelt. De hoogst gemeten snelheid bij duikvluchten is 389 kilometer per uur, wat de slechtvalk het snelste dier op aarde maakt.

Trots

Bij de Gasunie zijn ze trots op de vogels. “We beschouwen ze echt als de Gasunie-slechtvalken. Natuurlijk, we hebben ze niet gekocht, we zijn niet de eigenaar van de dieren. Maar de belevenissen worden gevolgd, bijvoorbeeld de spectaculaire baltsvluchten in februari. Collega’s reageren heel leuk. En het zijn nog steeds dezelfde valken als in 2016. Dat hebben we van kenners gehoord. Vorig jaar heeft een ander valkenpaar geprobeerd de kast over te nemen. Er is een robbertje gevochten, maar het is uiteindelijk niet gelukt”, zegt Gasunie-woordvoerder Michiel Bal.

Sinds er weer eieren in de kast liggen, leeft het Gasunie-personeel nog meer mee. “Mensen volgen de gebeurtenissen. Dat kan ook omdat we de kast met twee webcams observeren. Eentje buiten de kast en ééntje in de kast. Er is ook een infrarood lamp bevestigd, zodat er ook ‘s avonds en ‘s nachts beeld is. Maar wel zo dat de dieren geen last hebben van de webcam.”

De beelden van de webcams worden ook door andere geïnteresseerden bekeken. “Er komen veel reacties op. Zeker als er weer een ei is gelegd.”

Jonge slechtvalkjes

Aangezien het vrouwtje de eieren in ongeveer een maand uitbroedt, zitten er medio april jonge slechtvalkjes in de nestkast. Die vervolgens in de loop van mei worden geringd, net zoals dat de afgelopen jaren gebeurde.

Niet alleen in Groningen, maar ook elders in het land broeden slechtvalken op hoge gebouwen en in elektriciteitsmasten. In het Waddengebied worden de eieren soms gewoon op de grond uitgebroed. Door gebrek aan vijanden zoals vossen en marters kan dat daar ook. In het buitenland nestelt de slechtvalk in de bergen, op zeekliffen en steengroeven. Voor de Groninger valken is de stenen Gasunie-kolos een perfecte habitat, die lijkt op een rotswand in de Alpen of het Middellandse Zeegebied.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de slechtvalk bijna uitgestorven door kwistig gifgebruik in de land- en tuinbouw. Ook werden veel nesten uitgehaald om vogels te verkopen aan valkeniers. Inmiddels komt de slechtvalk weer in grote delen van de wereld voor. In Nederland neemt het aantal met zo’n 5 procent per jaar toe.

Livestream buiten het nest

https://www.youtube.com/watch?v=KlK6HCGZWLs&feature=emb_logo

Livestream in het nest

https://www.youtube.com/watch?v=fsVZmm_BR_Q&feature=emb_logo
Psst, hier meer afleiding: