Video | Vetste filmpje voor een vacature in Stad dat je de komende lichtjaren ziet. Met een goede boodschap ook nog eens

The Brandwagon zegt je, ondanks de goede naam, allicht niks. Begrijpelijk, maar onterecht. Want de gasten achter het videoproductiebedrijf maken hele vette shit. Denk bijvoorbeeld aan de Ode aan Groningen van (inmiddels) stadsdichter Myron Hamming. De tekst over de verlaten stad komt binnen, maar de indrukwekkende video van de lege straten en het ballet maakt de boodschap compleet. Nou, dat bedrijf zoekt personeel en daarvoor hebben ze een heel bruut filmpje gemaakt.

De creatieve breinen achter The Brandwagon zijn Ernstjan van Dam en Huib Berends. Na het succes van de Ode aan Groningen, die in december vorig jaar uitkwam, zijn de gasten in een behoorlijk zwart gat vol coronaverveling gevallen. Dat probeerden ze te dichten met het maken van een korte film, waarvan ze toen nog niet precies wisten wat het zou worden. Wel wisten ze dat ze leefden in een unieke situatie met bijvoorbeeld de avondklok.

“Hier moeten we wat mee”

“We zijn beelden gaan schieten van een desolaat Groningen met de verlaten straten. Dat begon als geintje, maar halverwege hadden we zulk bijzonder materiaal dat we dachten: hier moeten we wat mee”, legt Huib uit.

Na een korte brainstorm wordt een storyline uitgedacht en besloten om de opnames zo te bewerken dat het lijkt alsof een buitenaardse macht Groningen dreigt te verpulveren. Het verhaal gaat over een veelbelovende jonge filmmaker. Die loopt met zijn ziel onder zijn arm door Groningen te struinen omdat hij na zeven maanden buitenaardse belegering zijn toekomst niet meer ziet zitten. Ernstjan: “Dankzij de avondklokbeelden wisten we een stad te simuleren die al zeven maanden compleet is uitgestorven door de invasie van ufo; The Brandwagon.”

Het kantoor van The Brandwagon

Daarom een ufo

Dat voor een ufo is gekozen, die Groningen al zeven maanden teistert, is overigens niet geheel onlogisch, vertelt Huib. “Wij bestaan precies zeven maanden. En de naam van ons bedrijf is afgeleid van de Engelse term ‘jump on the bandwagon’. De oorsprong daarvan gaat terug naar een circusdirecteur in de 19e eeuw. In plaats van posters ophangen in de stad om publiek naar zijn circus te trekken, ging hij met een fanfare door de stad paraderen. De directeur zelf zat voorop de eerste wagen, the bandwagon. Dit verhaal staat bekend als de eerste goedgeslaagde marketingcampagne en daar hebben wij The Brandwagon van gemaakt. Omdat we de reclamewereld op zijn kop willen zetten met een futuristisch ruimteschip in plaats van een oude koets. Dat komt terug in onze site die in Galaxy-stijl is opgebouwd en bezoekers moeten straks het idee hebben dat ze een ruimteschip zijn binnengestapt als ze bij ons op kantoor komen.”

F*ck de Randstad, check Groningen!

Zo hebben de creatieve ondernemers de drie weken vrijwillige arbeid, die ze in het schieten van de beelden hebben gestoken, toch nog een beetje zinvol ingezet. “We zoeken getalenteerde filmmakers om het team mee uit te breiden. Met deze recruitmentfilm hopen we op een abstracte en uitdagende manier te laten zien dat de vacature open staat. Het past ook beter bij ons bedrijf dan de geijkte paden bewandelen”, zegt Ernstjan. Daar voegt Huib aan toe dat ze het vooral hebben gemaakt uit liefhebberij en ook hopen dat de creatieve sector in Groningen geprikkeld wordt met de productie. “We moeten het beste in elkaar naar boven halen. Als we de Randstad bij willen blijven en een leegloop van creatief talent willen voorkomen, zullen we het toch echt zelf moeten laten zien in plaats van klagend achterover leunen. Voor werken in (high-end) filmproductie, hoef je dus heus niet per definitie naar de Randstad te verkassen.”
Psst, hier meer afleiding: