Video: voorproefje Groninginnedag 2017 en overzicht toffe feestjes

Groninginnedag moet de internationale terugkomdag worden voor iedereen die iets met Groningen heeft. Het festival heeft potentie zat, maar komt wat moeizaam van de grond. Laat onverlet dat er genoeg te doen is met toffe feestjes en lekkere borrels.

De eerste editie is altijd lastig. Onwennig, kinderziektes en het idee plus de naam moeten nog wat inzinken. Maar iedereen die ooit in Groningen heeft gewoond, gewerkt of gestudeerd houdt van de stad. Bijna iedereen dan. En smacht naar een terugkeer, soms is het zelfs bijna een hunkering. Het idee is om al die mensen op een moment terug te laten komen. In het Zuiden hebben ze carnaval, wij hebben Groninginnedag.

Nuchtercafé en de camping

Een nobel streven, met genoeg ambitieuze ondernemers die meewerken en denken. Maar de uitvoering is in alle eerlijkheid nog een beetje de beperking van de gedachte. De camping op de Grote Markt is bijvoorbeeld echt een leuk initiatief. Maar kamperen in een houten doos voor negentig euro, dat doen Groningers niet zo snel. En dan helpt het weer ook nog niet echt mee. Gelukkig zijn er ook genoeg activiteiten die wel tof zijn.

Zoals het Nuchtercafé op het VVV-kantoor. Het is een pop-up kroeg, met chille loungebanken, een dj die zwoele zomerse plaatjes draait en Nuchter, het speciaalbiertje van brouwerij Martinus uit Stad. En er worden eierballen geserveerd. In Der Aa-Kerk is het Jenever- en Ginfestival. Net Hooghoudt als grote gangmaker. Groningen is tenslotte de jeneverstad bij uitstek. En de graanborrel is allang niet meer voorbehouden voor oude mannen die caballero-sigaretten zonder filter roken.

Jenever- en Ginfestival plus International Craft Beer Festival

Jenever is hip. En de perfecte basis voor een kerk vol lekkere cocktails. Het proeven waard. Na het festival kun je afteren op de jeneverboot bij het Hoge der A. Daar ligt een grote witte tweemaster met op het dek een dj en een bar die voor iedereen toegankelijk is. Beneden mag je alleen komen als je een polsbandje van het jeneverfestival om hebt. Als jenever niet je borrel is, kun je terecht bij het International Craft Beer Festival op de Ossenmarkt.

Daar kun je nippen aan meer dan 65 speciaalbieren uit tal van landen. En je mag op de boot mee naar de brouwerij van Bax Bier aan het Reitdiep. Voor een korte rondleiding en proeverij. Daarnaast organiseren heel veel kroegen een soort van reünie. Zo hebben de Drie en Soestdijk de rode loper uitgerold voor alle oude gasten en werknemers. In Subsonic wordt de officiële Groninginnedag After gehouden. Techno met veel Groningse invloeden tot ver voorbij het ochtendgloren.

Advies voor editie twee van Groninginnedag

Tot slot nog een tipje voor volgend jaar. Ondernemers, media, gemeente, Stadjers en studenten: sla de handen ineen. Dit feest heeft zat potentie, maar verdient meer dan wat er vandaag te doen is. Voor de eerste keer is het absoluut een goed begin. Maar als het echt een massaal volksfeest moet worden, wat kan, dan horen er enorme podia op de Vismarkt en Grote Markt, met grote artiesten. Dan moeten kleinere stages de Ellenbogenbuurt, het Poeleplein en Zuiderdiep sieren. Dan horen overal biertafels en barretjes te staan. Heb je zo 100.000 man op de been.

Check voor meer info en activiteiten de website van Groninginnedag

Ga het gesprek aan ( comments)