Video: vreemde 22/7-boodschap in het Noorderplantsoen

https://www.youtube.com/watch?v=wECGFiQsPe0

Rond de vijver in het Noorderplantsoen stond afgelopen zaterdag een vreemde boodschap op het asfalt: “Today = 22/7 = π = 3,141 592 653…”

Raar. Niet te vatten. PI is bekend, maar verder? Voer voor wiskundigen. Zoals Mees Brenninkmeijer. Bekend en goed Pokémon kaartspeler, waarbij wiskunde ook leidend is. Hij kan ons wat duiding geven over de mysterieuze boodschap in het Plantsoen.

Uitleg

Mees: “Het idee hierachter is als volgt: Iedereen weet wel dat 22/7 (3.142857) groter is dan pi (3.14159), maar als je dit daadwerkelijk wilt bewijzen, is het sneller om dat via algebra te doen dan te bewijzen dat pi daadwerkelijk 3.14159 is.

Het mooie aan dit bewijs is dat het superkort is. Basically stel je dat de integraal van een bepaalde functie positief moet zijn en schrijf je (22/7) – pi op een andere manier zodat er uit de integraal tussen 0 en 1 precies (22/7) – pi uitkomt. Dat zie je in de afbeelding hieronder. Omdat dat positief moet zijn, heb je bewezen dat 22/7 groter is dan pi.”

PI Noorderplantsoen

Zelfs met uitleg: ?

De uitleg van Mees is overigens niet helemaal correct, geeft hij zelf toe. “Komt door de versimpeling. Het klinkt ook zo lullig om te zeggen: omdat dit via onze afgesproken rekenregels klopt. Het is een beetje flauw, maar dit is wel waar het op neerkomt.”

Goed, we zijn wat wijzer en weten dat het een wiskundige formule is. Maar nog steeds de vraag: waarom dat neerkalken in het Noorderplantsoen? Voor de mensen die nog eem ter plekke willen kijken: heeft geen zin. Dankzij de herfst is alles alweer weggespoeld.

Het filmpje is ingestuurd door Laura Zeller. Spot je ook wat opmerkelijks in Groningen? Leg het vast met video of foto en stuur het naar ons via Dump je Meuk. Vinden wij leuk.

Noorderplantsoen 1 22/7

Psst, hier meer afleiding: