Video | Weer staat Havos op mijn stoep tof te doen. “Risico van het vak. Kun je verwachten als journalist”

Filmpje gemaakt en verspreid door Havos

Maranda Vos, dochter van Han Vos, eigenaar en directeur van Havos Vastgoed, stond gisteravond rond 22:30 uur op mijn stoep. Ze was samen met een jongeman, die alles filmde, en een muzikant (John Haze) die verjaardagsliedjes speelde op de accordeon.

Het gezelschap wilde mij feliciteren met mijn verjaardag, een fles wijn en een bos bloemen geven. De presentjes heb ik niet aangenomen. Want er is geen vriendschappelijke band tussen Havos en mijn persoontje. Dit voelt als de zoveelste poging om mij te intimideren en jennen. Om duidelijk te maken dat ze weten waar ik woon. Om in te wrijven dat ze, ondanks alle ophef en aangiftes over de vorige acties, poep hebben aan mijn privacy en gewoon doorgaan. Om te laten merken dat ze me in de gaten houden en zelfs weten wanneer ik jarig ben.

“Dit kun je verwachten”

Ik heb geprobeerd dat aan Maranda duidelijk te maken. Dat het echt niet normaal is om journalisten thuis op te zoeken. Dat het compleet idioot is om mijn adres en foto van mijn huis te delen op social media. “Doordat mensen als jij mijn adres delen, vliegen hier de stenen door de ramen.”

Maar daar was het gezelschap niet gevoelig. Integendeel. Maranda: “Dan moet je maar schrijven wat klopt.” Maar elke letter van het verhaal over de fietsen klopt. Die heeft Han Vos zomaar ontvreemd en meegenomen. Dat heeft hij zelf ook toegegeven. Daarop mengt de filmer zich in het gesprek: “Dit is het risico van het vak. Als je een kerel bent die schrijft op internet, moet je ook een kerel zijn die het aanneemt en geen aangifte doen bij de politie. Dit kun je verwachten als journalist.”

Filmpje gaat rond

Tien minuten na het bezoek wordt het filmpje (zonder geblurde huisnummers) gedeeld door Maranda en Han Vos met Jan en alleman. Andere verhuurders krijgen hem toegestuurd, net als andere journalisten. In een appje laat Han weten dat hij alles heeft georganiseerd.

Wat voorafging

Havos is boos op mij omdat ik vorige week publiceerde dat het bedrijf een stuk of dertig fietsen heeft ontvreemd uit de Oostersingel. Zonder toestemming van de random eigenaren (die daarover pislink waren) en zogenaamd omdat ze in de weg stonden. De eigenaren moesten vervolgens zelf hun fiets maar ophalen in Froombosch op twintig kilomete afstand van Groningen, bij Vos Vastgoed, een van de bedrijven van Han.

Een dag nadat het artikel online kwam, stonden Poolse medewerkers van Havos in alle vroegte (5:15 uur) op mijn stoep de fietsen uit te laden. Bij het vetrekken werd ik bijna omver gereden en maakten ze een foto van mijn huis. Even later ging die foto rond op social media met daarbij mijn privéadres en telefoonnummer.

“Post eens iets positief”

De afgelopen dagen ben ik een stuk of vijftien keer in korte tijd gebeld door Han. Tussen die belletjes door werd ik anoniem gebeld. De ene keer dat ik opnam, zei een vervormde stem: “Ik hoop dat ze je hoofd van je romp trekken.” Daarnaast schold Han mij uit in de app en sms voor schijtbak en meer van dat. Verder appte hij, daags nadat ze in alle vroegte fietsen voor mijn deur plaatsten: “Morgenvroeg wakker om 5:00 uur?” Oh ja, en hij stuurde een filmpje van een slager die een goed woord voor de vastgoedbaron over had. “Post ook eens wat positiefs.”

Dan nog een kleine noot aan Havos: als jullie het idee hebben dat jullie onrecht wordt aangedaan, stap naar de rechter. Jullie zakken zijn diep genoeg om een leger advocaten in te huren.

Psst, hier meer afleiding: