Video | Winkel geplunderd door relschoppers. Stadjers en ondernemers ruimen puin na horroravond

Gloeiende, hele lading scheldwoorden. Wat een ongelooflijk nare avond in de binnenstad, waar tientallen relschoppers uren de boel op stelten hebben gezet. Daarbij is sowieso een winkel geplunderd, ongelooflijk veel terrasmeubilair kapotgemaakt en zijn vele fietsen vernield.

De winkel van Greving en Greving Opticiens is geplunderd. Het raam werd ingetrapt en vervolgens lopen liepen relschoppers met brillen en ander waar naar buiten. Ook het raam van Aktiesport in de Herestraat ligt aan diggelen. Het is onduidelijk of daar geplunderd is. Ook aan de Moesstraat probeerden jongeren een fietsenwinkel te plunderen, melden getuigen.

Artikel gaat verder onder de video

Staders ruimen de puinhopen op

Rust keert terug, puinruimen rest

Overal in en rond de binnenstad is het onrustig geweest. Jongeren zochten de confrontatie met de ME en smeten met fietsen, terrasstoelen en zwaar vuurwerk. Meldingen over rellende jongeren komen binnen uit de Gelkingestraat, Vismarkt, Grote Markt, Oude Ebbingestraat, Moesstraat en bijvoorbeeld de Nieuwe Markt.

Er is inmiddels een noodbevel afgekondigd voor de hele binnenstad en de rust lijkt een beetje terug te keren waardoor Stadjers weer voorzichtig op straat durven te komen.

Zo worden in de Oude Ebbingestraat fietsen van straat geplukt en weer in de rekken geplaatst. En online ontstaan mooie initiatieven om gezamenlijk puin te ruimen en zo de ondernemers, die al zo’n klotentijd hebben gehad, een beetje te helpen. Sidny wil bijvoorbeeld graag met wat collega’s van Ocean41 puin ruimen. “We stellen ons vrijwillig beschikbaar om de troep in en rondom de winkels en horecazalen te ruimen, waar vanavond de ruiten zijn ingegooid.”

Psst, hier meer afleiding: