Video: zo maak je de perfecte eierbal (met recept en instructies)

https://www.youtube.com/watch?v=M0umGLSRG4k

Denk aan Groningen je denkt aan de eierbal. Denk aan de eierbal en je denkt aan Cafetaria Koning aan de Bedumerweg. Al sinds de jaren 050 de spot voor de lekkerste zelfgemaakte Groningse haute friture.

Om die status te onderstrepen: de familie-caf aan de Bedumerweg is in 2017 na lang juryberaad officieel verkozen tot allerbeste eierballenmaker van heel Groningen. Omdat er buiten Stad en Ommeland amper eierballen worden gekokkereld, kan dus met een gerust hart gesteld worden: Cafetaria Koning maakt de allersappigste eierballen van het hele universum.

Koning de eierbal-koning

Daar wij ook niet vies zijn van een goede eierbal, zeker niet na een nachtje stappen, hebben we aan Stefan Koning gevraagd of hij wil vertellen hoe hij eierballen maakt. Dat wil de jongste telg van de Groningse frituur-dynastie, op één voorwaarde: het kruidenmengsel voor de ragout blijft geheim. Maar dat is ook wel weer leuk, kun je zelf gaan finetunen met kruiden naar smaak.

Enfin, om een lang verhaal nog langer te maken, hieronder het recept voor de eierbal die Stefan Koning hierboven in de video maakt.

Recept voor vier eierballen

Ingrediënten:

– Vier eieren
– 100 Gram bloem
– 150 Gram boter
– Kruidenmix voor de ragout (mag je zelf bedenken en samenstellen)
– 100 Ml. water
– Één pak paneermeel
– Bakje vol geklutst eiwit

Benodigdheden:

– Pan voor de eieren
– Pan voor de ragout
– Houten lepel voor de ragout
– Schraper, pannenlikker of lepel

Instructies voor de perfecte eierbal

Kook de eieren acht minuten. Doe daarna de boter in een ruime pan en als het flink aan het borrelen is, gooi je de bloem erbij. Laat de boter en bloem, terwijl je het geheel regelmatig door elkaar husselt, goed droogkoken (minimaal vijf minuten). Waak ervoor dat het geheel niet te donker wordt, want dat is niet goed voor de smaak van de ragout.

Mix het water en de kruidenmix door de ragout van bloem en boter. Laat het opnieuw, terwijl je wederom de boel constant husselt, minimaal vijf minuten droogkoken. Leg daarna de ragout in een schaal of bak en maak met een schraper, achterkant van een lepel of pannenlikker gaatjes of gleuven in, zodat het goed afkoelt.

De bak ragout moet een nachtje crashen in de koelkast om volledig af te koelen. Een dag later haal (snijd) je de ragout uit de bak om goed te kneden, net als een bol deeg. Dit omdat de koude ragout veel te hard en stug is. Het moet weer een beetje soepel worden, zeg maar. Eenmaal ‘zacht’ rol je de ragout uit tot een lange sliert, net als een worst.

Beperkt houdbaar

Snijd vervolgens de ragout in stukken die net iets kleiner zijn dan een tennisbal. Kneed de ragout in je handen tot een dikke plak en leg daar het ei in. Vervolgens vouw je de ragout om het ei heen tot het een mooi rond geheel is en druk het goed aan. Haal de bal daarna door de bak paneermeel, dan door het eiwit en nogmaals door de paneermeel.

De bal is nu klaar om gefrituurd te worden. Dat moet ongeveer vijf minuutjes (afhangende de grootte van de bal) op 180 graden. Daarna nog eem laten afkoelen en je kunt je zelfgemaakte eierbal happen. Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnom!

Oh ja, nog eem over de kruidemmix. Dat is dus het geheim van de caf. Wil Koning, heel begrijpelijk, niet met ons delen. Wel hebben we een paar kleine tips om je op weg te helpen. Vaak bestaat het kruidenmengsel uit kerrie, een vleugje zout en wat bouillon. Je kunt dat aanvullen met kruiden naar smaak of met bijvoorbeeld chorizo, garnalen, sambal of bacon.

En allerlaatste oh ja: je kunt de eierbal drie of vier dagen bewaren. Daarna is die niet meer lekker. Je kunt de bal niet invriezen, dan gaat het ei kapot.

Video door: Milton Broen

Psst, hier meer afleiding: