Vier keer Herman van Veen – jeugdheld van Knelis – in Stadsschouwburg

Herman van Veen speelt deze maand vier keer in de Stadsschouwburg te Groningen. Hoog tijd voor wat anekdotes en zo.

Een paar jaar geleden maakte ik deze portretfoto in de foyer na zijn show in Leeuwarden. Zelf ging ik op een stoel staan en liet Herman omhoog kijken, recht in één van de felle spotjes in het systeemplafont. Ik had ongeveer twintig seconden tijd, Herman ging daarna verder om een lange rij fans te voorzien van een praatje en handtekening.

Even later maakte ik ook nog een praatje… Met een brok in mijn keel begon ik over dat er nog steeds zoveel ongelijkheid en racisme in de wereld was. En of hij daar ook wel eens moedeloos van werd. Meer dan twintig jaar na Alfred Joducus Kwak, de televisieserie die door hem werd geschreven en mij als kind juist hoop gaf voor de toekomst.

Zijn antwoord was even somber als hoopvol: “Op een gegeven moment dan zijn er geen rassen of kleurverschillen meer, alleen nog de ‘capuchino mens’. Maar dat gaan wij niet meer meemaken.”

Op 7 mei 2018 staat Herman weer in de Stadsschouwburg – klik hier voor meer info – door Knelis

PS. Dit was overigens niet de enige ontmoeting met mijn jeugdheld. In 2008 zag ik hem in de Nieuwe Kerk te Groningen. Ik heb hem toen geinterviewd voor OOG Radio & Televisie, over micro-krediet en de bankencrisis:

Ga het gesprek aan ( comments)