Vijf keer heerlijk herkenbaar De Negende Cirkel

De Negende Cirkel

De Negende Cirkel is een begrip in Stad en in januari bestaat de kroeg een halve eeuw. Daarom een lijstje met heerlijk herkenbare taferelen in de veteraan van de Groninger uitgaansnacht.

Ten eerste: hulde! Het is namelijk niet makkelijk, als kroeg de tand des tijds overleven. Helemaal in een stad die constant in ontwikkeling is en waar de uitgaansgelegenheden niet zelden sneuvelen in de vaart der volkeren. Niet erg, hoort erbij. En eerlijk: De Negende Cirkel heeft het ook niet altijd makkelijk gehad de afgelopen vijftig jaar.

Een paar keer wisselde het café van eigenaar en ook meerdere faillissementen behoren tot de geschiedenis. Maar hij staat er nog. Trots op het hoekje Poele-Peperstraat. Kortom: Groningen hartje ‘De Negende’.

Daarom vijf heerlijk herkenbare taferelen in hét studentencafé van Stad:

Stampesvol

Voordat je kunt genieten van een avondje Negende, moet je eerst maar eens binnen zien te komen. En eenmaal de drempel over, is het ellebogen, konten en klotsend bier. Het is schuren en geschuurd worden. Door beide seksen, welteverstaan. Dus, ben je gehecht aan je personal space? Rol je op in een fleece-dekentje en blijf vooral thuis als een taco op de bank liggen.

Moi, wat ’n lucht

Een slap in the face, dat is wat je krijgt wanneer je de Negende entert in het holst van de nacht. Je voelt je wazig in je hoofd, je neusgaten branden en je ogen prikken. Niet aanstellen, dat went wel. Even acclimatiseren en er is niks aan ’t handje.

Hockeypikkies

Natte, halflange haartjes, trainingspakkie aan en sporttas over de balk. Welkom in de natuurlijke habitat van de hockeypikkies en -dames. De Negende is dé spot waar hockeyend Groningen zijn overwinning viert of verlies wegtankt. Kortom: de derde helft. De zondag is wat dit betreft een piek, maar ook de rest van de week vind je her en der een verdwaalde stick. Geen zorgen, goed volk, over het algemeen.

Jas over de balk

De houten balken fungeren als ideale kapstok. Jas aan is met deze drukte en hitte geen optie, dus hem over de balk smijten, is de normaalste zaak van de wereld. Handig, zo lijkt het. Maar probeer bij het verlaten van de kroeg maar eens je jas weer terug te vinden. Die is natuurlijk allang bedolven onder een lawine van jassen, tassen en andere meuk.

“Fuck it, ik ga naar huis en haal ‘em morgen wel op.” Om hem vervolgens nooit weer te zien. Wederom een slachtoffer gesneuveld in de Bermuda-driehoek van de Negende. Andere mogelijkheid: hij is op de grond gevallen. In dat geval kun je hem beter laten liggen, want die krijg je nooit, maar dan ook nooit meer schoon.

Meeblèren

Naast de heerlijk foute top-40 hitjes, zat Nederlandstalig hier. Opstaan na een avond in ‘De Cirkel’, gaat vaak gepaard met een stem als ’n verstokte zware sjek-roker. Komt van het meezingen met de klassiekertjes. “Doe mij maar het gras. Het gras van het Noorderplantsooooooeeeeeeen!!”.

Verbeterd

Grote kanttekening: inmiddels is de vloer vernieuwd, alsmede de bar, de toiletten en de kelder. Plus alle biertechniek is vervangen. Dus ook de lucht schijnt weer een stuk beter te zijn dan dat het jarenlang was. Daarmee is de Negende helemaal klaar voor nog eens vijf decennia drinken, zingen en meer gezelligheid. Heb jij nog aanvullingen? Vast wel. Laat het weten in de comments op Facebook.

Foto’s: Google Maps

Ga het gesprek aan ( comments)