Vijf tips tegen droge handen van dermatologen van het Martiniziekenhuis

Kloven en groeven zo diep als de Grand Canyon en de rug van de hand is droger dan, naja, vul maar in. Dat komt natuurlijk door al het handen wassen, wat in deze tijd regel nummer 1 is.

Virussen verspreiden zich vaak via de handen. Niet zo gek. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twintig keer per uur aan hun gezicht zitten. En de participanten van dat experiment wisten zelfs dat erop gelet zou worden. En toch zaten ze om de haverklap aan hun lip, neus of baard.

Daarom handen wassen

Dat is tricky, want die klauwen raken van alles aan. Niemand weet wie eem daarvoor met zijn poten aan de de deurklink of pinautomaat heeft gezeten. En belangrijker: wat die persoon daar heeft achtergelaten. Daarom dus handen wassen. Vaak en grondig om besmettings te voorkomen.

Maar dat levert droge handen op. Met diepe kanalen, kleine wondjes en heel veel huidschilfers. Niet heel erg, maar wel hinderlijk en in sommige gevallen zelfs pijnlijk. Daarom hebben dermatologen van Martiniziekenhuis gister op Facebook een lading tips gedeeld.

Tips van dermatologen

1 – Gebruik regelmatig een vette handcrème waar ureum in zit.

2 – Fanatiek aan de gang met de voorjaarsschoonmaak? Probeer je handen dan zo veel mogelijk te ontzien en gebruik schoonmaakhandschoenen.

3 – Was je handen met water en zeep of desinfecterende gel. Niet allebei achter elkaar.

4 – Smeer meerdere keren op een dag je handen in. Bijvoorbeeld tijdens de pauze van het (thuis)werken.

5 – Als dat echt nodig is neem je bij ernstige klachten contact op met je huisarts.

Artikel gaat verder onder de FB-post

Heb jij ook zulke droge handen door het vele desinfecteren en wassen van je handen? Wat kun je eraan doen? Tips van onze…

Geplaatst door Martini Ziekenhuis op Donderdag 26 maart 2020

Annemieke Fongers, dermatoloog van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, vertelde tegen Dagblad ook het een en ander over handen, droogte en wassen. Komt ‘ie:

Je huid bevat van nature een laagje vet. ,,Net als bij het afwassen van een vette koekenpan, verwijdert het zeep het vettige laagje van de huid van je handen. Als dat beschermende laagje mist, kunnen water en andere stoffen de huid binnendringen. Dat zorgt voor droge handen, irritatie en uiteindelijk voor eczeem’’, zegt Fongers.

De dermatoloog benadrukt het belang van dat vetlaagje. ,,Bij een verstoorde huidbarrière loop je ook meer kans op infecties door andere schimmels en bacteriën.’’

Om verdere verspreiding van het coronavirus te verminderen, vraagt het RIVM Nederlanders vaker de handen te wassen. Bijvoorbeeld ook voor en na een supermarktbezoek. Het advies luidt: was je handen met vloeibare zeep uit een pompje en droog ze vervolgens goed af met een schone, droge doek.

Handen insmeren moet routine worden

Fongers adviseert de handen vervolgens in te smeren met zalf of een vettige crème. Dat laatste is het meest geschikt om overdag te gebruiken. ,,Een crème bevat meer water. Omdat water verdampt, heb je het gevoel dat die sneller intrekt.’’

Je handen insmeren moet samen met wassen routine worden. ,,Leg bijvoorbeeld een tube met handcrème bij de kraan’’, aldus Fongers.

Zalf bevat olie, waardoor je handen langer vet blijven. ,,Daarom is zalf bij uitstek geschikt om ’s avonds te gebruiken, voordat je gaat slapen. Dan merk je niet dat je handen vet blijven’’, zegt Fongers.

Zalf met ureum

Heb je klachten en schaf je een product aan? Ga dan voor een crème of zalf met ureum. Dat is zonder recept te koop bij de apotheek en drogist. Ureum bevordert de opname van water door de huid, waardoor schilfers sneller verdwijnen.

Soms werkt regelmatig insmeren niet. Is je huid ook daarna rood en jeukt het flink? Dan is er mogelijk sprake van eczeem. Zoek dan telefonisch contact met de huisarts. Die kan ervoor kiezen om een recept met een hormooncrème voor te schrijven.