Vindicat en Sikkom zoeken oplossing voor ramen

Vindicat
Een tijdje geleden schreef ik dat Vindicat lak heeft aan de stad. Een beetje overdreven natuurlijk. Maar de geblindeerde ramen op de begane grond van hun clubhuis aan de Grote Markt zijn mij een doorn in het oog.

De oudste en grootste studentenvereniging van Nederland heeft misschien wel de vetste locatie aan de Grote Markt. Daar heb ik geen problemen mee. Zonder studenten blijft er weinig over van de bruisende stad en Vindicat en Groningen zijn al zo lang samen dat een prominente plek in het stadshart gerechtvaardigd is.

Rechten en plichten

Maar, maaaaaaaar, dat brengt ook plichten met zich mee. Dat betekent niet dat de studentenvereniging elke avond gratis rondjes moet geven. Of dat de Senatus Abactis/Prorector (zeg maar baas van Vindicat) elke avond vanaf het balkon een ode aan de stad moet brengen.

Nee, dat zit in kleine dingen. Bijvoorbeeld in de geblindeerde ramen op de begane grond van het Vindicat-pand. Als je over de Grote Markt loopt en je kijkt naar het majestueuze gebouw, dan zie je op de begane grond geblindeerde ramen. Geen inkijk. Geen vrolijkheid. Alleen maar donker op één van de mooiste locaties van de stad.

Vindicat

Geblindeerde poep doet stof opwaaien

De frustratie over de geblindeerde ramen schrijf ik in december van me af in het stuk ‘Vindicat heeft geblindeerde poep aan Stad.‘ Een beetje zwaar aangezet, maar de boodschap is overgekomen. Heel veel Stadjers reageren en zijn het eens met de stelling. Ook Florentine Hasselaar, Senatus Abactis/Prorector van Vindicat heeft het gelezen.

Dat blijkt als ik haar een tijdje geleden aan de telefoon heb. “Je had vorig jaar een mooi stuk geschreven over ons daklozendiner. Maar laatst heb je ons ook behoorlijk aangepakt. Over de ramen op de begane grond. Maar ze zijn niet geblindeerd. Het is een geluidsdichte wand juist om te voorkomen dat Groningen last van ons heeft.”

Maak er een expositieruimte van

Florentine geeft in het gesprek ook aan dat ze nadenken over oplossingen. Maar ze hebben nog geen goed idee. Waarop ik opper om de enorme ramen te gebruiken als een soort galerie of expositieruimte. Van de kast tot het raam heb je tientallen centimeters ruimte om te vullen met kunst, en daardoor wordt het aanblik een stuk vrolijker.

Een goed idee vindt de Vindicatbaas. Ze zou het in overleg gooien en misschien dat ze er wat mee doen. We zijn inmiddels een tijdje verder en dus reden om er achteraan te bellen. Want de ramen zijn nog steeds net zo donker als dat plekje waar de zon niet schijnt. Aan de lijn Hein Castelijns van Vindicat.

Hij heeft ook het stuk gelezen en baalt van de toon. Het is volgens hem niet zo dat Vindicat poep heeft aan de stad, maar dat ze weinig kunnen doen aan de geblindeerde ramen, want geluidsdichte wand. En Hein vindt het idee om er een expositieruimte van te maken ook erg goed. “Ik heb alleen geen contacten en ervaring in deze tak van sport,” geeft hij toe.

Vindicat

Vindicat en Sikkom zoeken samen oplossing

Ik ook niet. Maar samen en met behulp van sociale media kunnen we veel. En daarom slaan Vindicat en Sikkom de handen ineen en zoeken we naar een galeriehouder of kunstenaar in Groningen om de ruimte achter de ramen voor een bepaalde periode op te fleuren.

Een win-win-win-situatie volgens mij. Groningse kunstenaars krijgen een vette plek om hun werk te tonen. Vindicat doet wat aan die sombere geblindeerde ramen en de gemiddelde Stadjer ziet liever kunst door de ramen dan zichzelf via de weerspiegeling.

Maar nu nog de invulling. Ben je een kunstenaar uit Stad, of verzorg je kunstexposities, of ben je een galeriehouder en weet je wel raad met die ruimte? Neem dan contact op via: willem.groeneveld@ndcmediagroep.nl.

Samen maken we de stad leuker!

Door: Willem Groeneveld

Ga het gesprek aan ( comments)