Vindicat-feest bij Kardinge loopt uit de hand: bussen gesloopt en ME ter ondersteuning opgeroepen

Foto van Beijumnieuws

Vindicat organiseert elk jaar het festival Buitenspelen. Volgens de eigen website laten de leden voor een dag de kroeg achter zich “om ons te begeven naar een externe, geheime locatie waar in de buitenlucht een fantastisch feest losbarst.” Gisteravond liep dat fantastische feest uit op rellen en het vernielen van stadsbussen.

Al de hele dag is het feest aan de boorden van het Zilvermeer nabij Kardinge. De dreunende bassen zijn tot diep in Beijum te horen. Stadjers die in de buurt wonen, houden al de hele dag hun ramen en deuren dicht om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Een enkeling klaagt via Twitter daarover bij de gemeente, die laat in een reactie weten dat uit de evenementenkalender inderdaad blijkt dat er een evenement is bij de Kardingerplas.

Ramen ingetikt en rookbommen in de bus

Een paar uur later besteedt het onvolprezen Beijumnieuws aandacht aan de overlast, iets later, rond 22:40 uur, volgt de update dat de politie vrij massaal is uitgerukt naar Kardinge.

Ook OOGTV maakt melding van een uit de hand gelopen feest bij het Zilvermeer. Bronnen laten aan de omroep weten dat een menigte, als het evenement rond 23:00 afloopt, vertrekt naar Kardinge. De bedoeling is dat de feestgangers daar rustig de lijnbus naar huis pakken. Dat verloopt anders, meldt de omroep. “Er werden met de aanwezige noodhamers ramen ingetikt en er werden stinkbommen gebruikt. Zeker drie bussen raakten beschadigd.”

Politie: “Grimmige sfeer met meerdere opsptootjes”

De woordvoerder van de politie bevestigt vanochtend de bevindingen van OOG en Beijumnieuws. Het is zelfs nog meer uit de hand gelopen dan die berichten doen vermoeden.

“Er was gisteravond een groot feest in Kardinge. De aanwezigen, veelal studenten, wilden na afloop met de bus naar de binnenstad. Om 23:15 kregen wij de melding dat er een vechtpartij was, daarop rukten veel agenten uit. Ter plaatse bleek het niet om een vechtpartij te gaan, maar er waren vernielingen aan een stadsbus gepleegd. Daarom wilde de chauffeur de studenten niet meer meenemen en daarop ontstond een grimmige sfeer. Meerdere opstootjes braken uit, reden voor ons om de hulp van de Mobiele Eenheid, die vanwege voetbal al paraat stond, in te roepen. Collega’s hebben vervolgens geprobeerd om de situatie controleerbaar te houden, dat lukt ten dele. Uiteindelijk keerde rond 0:30 de rust terug op Kardinge en de ME heeft niet hoeven in te grijpen”, aldus politiewoordvoerder Thijs Damstra.

Over ringweg en busbaan naar Stad lopen

Maar daarmee is de kous nog niet volledig af. Grote groepen gingen van Kardinge te voet naar de binnenstad. Thijs: “Dat leverde ook weer gevaarlijke situaties opleverde die ingrijpen van ons noodzakelijk maakte. De studenten liepen bijvoorbeeld over de ringweg en busbaan. En dat op een toch al erg drukke avond met FC Groningen en veel stappers in de binnenstad.”

De woordvoerder van Qbuzz vult zijn collega bij de politie aan: “Er zijn bij ons geen kapotte ramen bekend, maar er was wel heel veel overlast in de buslijnen 3 en 4 door de feestgangers. De bussen zijn ontzettend vies gemaakt van binnen met bierflessen, blikjes en sigaretten en overal lag bier. Noodhamers losgetrokken en de luchtkranen van deuren zijn open gedraaid. Het was een zeer onveilige en intimiderende ervaring voor chauffeurs en ondersteunend personeel en reizigers. We hadden al extra vervoer ingezet voor dit feest, maar er waren meer bezoekers dan aangegeven door de organisatie.”

Jup, het was Vindicat…

Ook een buschauffeur bevestigt deze lezing, en koppelt de studenten aan Vindicat: “Het was weer een heerlijk avondje met dank aan Vindicat! Een groep van vijf personen stond op de laatste bus naar Bedum te wachten. Die konden dus niet meer naar huis en vroegen zich af wat te doen. Ik heb ze maar een stuk meegenomen naar de Kluiverboom in Lewenborg in de hoop dat ze daar een taxi zouden tegenkomen. De vraag is, zijn ze al thuis?”

De verdenking richting Vindicat wordt al snel geuit als studenten schofterig en baldadig gedrag vertonen. Maar in dit geval is het terecht, blijkt uit de evenementenkalender van de gemeente Groningen. Daarop staat namelijk dat het strand van de Kardingerplas op 1 oktober van 13:00 tot 23:59 uur is gereserveerd voor Buitenspelen. De zoektocht op Google leert vervolgens vrij snel dat Buitenspelen een van de belangrijkste Vindicat-evenementen van het jaar is.

Vindicat was nog niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen verricht.Psst, hier meer afleiding: