Vindicat knuffelt met dertig man op dakterras tijdens persconferentie van Rutte

Terwijl in Groninger studentenhuizen corona tegen de plinten omhoog klotst en Rutte de natie een lading nieuwe en straffe maatregelen oplegt, hebben tientallen leden van Vindicat een diner op het dakterras. Inclusief innige knuffels. Het tafereel wordt met grote verbazing gadegeslagen door bezoekers van het Forum. “Heel stom om dit te zien.”

Al dagen, zo niet weken, krijgen we regelmatig foto’s binnen van studenten die het niet zo nauw nemen met de maatregelen. Opvallend vaak betreft het Vindicat-huizen die voor het huis, in tuintjes of op balkons feestjes geven, waar het te druk is om 1,5 meter te hanteren en waar meer mensen komen dan alleen de huisgenoten. Maar ook op en rond het clubhuis aan de Grote Markt worden Vindicaters gespot die zich niet aan de maatregels houden.

Het zijn net mensen

Zo kregen we gister rond 19:00 uur een lading foto’s van Vindicaters die in groepen op de Grote Markt stonden. Zonder acht te slaan op de 1,5 meter. Sterker: “Ze zijn dronken, hangen schouder aan schouder en lachen eentje uit die over zijn nek gaat. Het grootste coronaprobleem is dit volk in onze stad”, aldus de horecaman die de plaatjes stuurde.

Met al die foto’s hebben we niks gedaan, omdat het makkelijk studenten bashen wordt, terwijl veel mensen zich niet aan de maatregels houden. En het valt ergens ook wel te begrijpen dat jongeren willen bieren. Sociale contacten zijn belangrijk voor het welzijn en de bejaarde in de supermarkt heeft ook poep aan de 1,5 meter. Oftewel: weinig menselijks is hen vreemd.

“Echt heel stom om dit te zien”

Maar nu wordt het wel heel bont. Iets na 19:00 uur, net op het moment dat Rutte zijn keel schraapt voor de persconferentie, komt een appje binnen: “Hoi! Ik zit nu in het Forum met uitzicht op het dakterras van Vindicat, waar zo’n dertig mensen gezellig knuffelend zitten. Er zaten eerst zo’n twintig verklede mensen dicht op elkaar aan de lange tafel en toen kwamen er nog een paar bij. Die gingen vervolgens meerdere mensen met een knuffel begroeten. Echt heel stom om dit zo te zien, terwijl ik ondertussen naar de persconferentie luisterde.”

Reactie Vindicat

Rector Wessel Giezen van Vindicat beaamt dat het niet goed is gegaan. “We hebben inloop voor huizen, dat gaat per huis en binnen is alles strikt geregeld. Maar deze groep ging op eigen initiatief naar het dakterras, waar geen toezicht was. We kunnen helaas niet alle zeven verdiepingen tegelijk in de gaten houden, anders was dit niet gebeurd. De groep is er ongeveer een kwartiertje geweest en inmiddels naar huis gestuurd. We beraden ons op verdere stappen. Dit is in ieder geval niet de bedoeling.”

Psst, hier meer afleiding: