Vluchtelingen zwemles? En onze kinderen dan? Aaaaaaaarggggghhhhhh

Bevrijdingsfestival

Vluchtelingen moeten gratis op zwemles, vindt een aantal organisaties. Eerst waren onze bejaarden al de dupe, en nu gaan vluchtelingen ook nog voor onze kinderen. Wel gloeiende gloeiende.

RTV Noord bericht over de suggestie om vluchtelingen gratis zwemles te geven omdat een Syrische jongen is verdronken. Net zoals heel veel andere media dat doen. En net zoals overal wordt op Facebook volop gereageerd. Binnen een paar uur meer dan duizend reacties op Noord. Waar ik me in dit relaas even op focus.

Ik weet niet wat ik erger vind, of wat me meer angst inboezemt, als ik door de reacties spit. De ongefundeerde haat en afgunst, of de grenzeloze onwetendheid. Waarschijnlijk is het de combinatie van alle drie. Het is een giftige cocktail met ingrediënten die elkaar versterken. Ter illustratie een kleine bloemlezing:

Beste Jolanda

“Wij betalen dit. Plus voor onze kinderen 300 euro voor zwemlessen. Vroeger kregen ze het gewoon op school. Alleen werd het afgeschaft omdat bij bepaalde religie ze niet samen mochten zwemmen.jongens en meisjes. Daarom is het zo krom hierin Nederland, schrijft Jolanda Corpelijk-Dijksaman.

Beste Jolanda, je schrijven staat zo bol van onwaarheden en valse aannames, dat het bijna achterlijk overkomt op mij. Spijtig, want je snijdt ook een terecht punt aan. Namelijk dat schoolzwemmen gewoon weer moet worden ingevoerd. Dat tackelt het hele probleem, gratis zwemles voor iedereen.

Maar verder, amai, wat een kolder. Schoolzwemmen is in 1985 afgeschaft met als belangrijkste argument dat de meeste ouders hun kinderen zelf laten leren zwemmen. En vanwege bezuinigingen. Maar pertinent niet omdat bepaalde religies moeite hadden met gemengd zwemmen. Zal wel een Facebookwijsheid zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=87PXPV0k79A

Beste John

Volgende onwetende reactie, van John Kleine: “Wij moeten onze eigen kids betalen. En onze import nederlanders krijgen het zo…ik ben onze regering zo zat..gelijke rechten we worden weer gediscrimineerd” Alsjeblieft John, jij bent de personificatie van de keerzijde van Facebook. Onnozelheid krijgt een te groot podium.

Het zijn geen import-Nederlanders. We importeren geen mensen. Dat doen we met producten. Waar jij over rept, zijn mensen als Mohammad, Abdul, Atalla en Carla. Jonge, sterke en slimme mensen, wiens halve familie is vermoord in een gruwelijke oorlog. Ze hebben alles achtergelaten, vriendschappen en bezittingen, voor een veilig heenkomen.

Via een gruwelijke reis zijn ze uiteindelijk in een wildvreemd land terechtgekomen, met toevallig overal water. Meertjes, zwembaden, kanalen, rivieren en honderden kilometers kustlijn. Behalve een netvlies vol dood, verderf en angst hebben ze niets meer. Zeker geen geld om zwemlessen te nemen.

Count your blessings

Terwijl dat wel zou moeten. Dat weten we allemaal. Daarom gooien we allemaal onze kinderen op zwemles, of leren we zelf zwemmen. En als dat niet lukt vanwege financiële moeilijkheden, helpt de gemeente een handje. Zo heeft Groningen, net als de meeste gemeenten, een potje voor zwemlessen voor kinderen uit arme gezinnen.

Met dat potje kom ik uit op je laatste, bijna walgelijke statement. Je voelt je gediscrimineerd. Is dus niet zo. Je kunt gebruik maken van gemeentelijke financiering. Dat weet je niet, is niet erg. Maar het hindert je ook niet om je afgunst en haat te ventileren. Dat is wel treurig. Typisch voorbeeld van het witte privilege.

Je hebt zoveel geluk dat je hier bent geboren, dat je leeft in veiligheid, dat je je eigen boontjes kunt doppen, en dat je je kinderen op zwemles kunt doen. Maar je beseft het niet. Je hebt het niet door. En vanuit die onwetendheid misgun je een ander kind hetzelfde geluk en dezelfde veiligheid om niet te verzuipen in het water.

https://www.youtube.com/watch?v=I2ywipEa1MY

Beste Lars

Next is Lars Christiaanse: “Waarom zou dat moeten gebeuren?? Heb net even 600 euro kunnen aftikken en een ander krijgt het maar?? Beetje raar” Lars, kerel, prijs jezelf ongelooflijk gelukkig dat je even 600 euro kunt aftikken. Tel je zegeningen, wees blij dat je kinderen dit kunt geven en ze mee kunt nemen naar de Formido-races.

Geniet daarvan, in plaats van je focussen op afgunst en jaloezie op kinderen die werkelijk niets meer hebben. Die zijn overgeleverd aan de barmhartigheid van Nederland. Vind je het echt raar dat kinderen, die geen geld hebben voor zwemles, wel dezelfde kans op overleven krijgen als jouw kinderen als ze pardoes in het water belanden?

Och Emmy

De reacties gaan maar door. De een nog walgelijker dan de andere. Allemaal gevoed door onwetendheid, wat zich uit in afgunst en haat. Zoals de post van Emmy Rouppé. Ze reageert op Mohammad, een vluchteling die er alles aan doet om Nederland terug te betalen en zijn dankbaarheid te uiten. Zoals de overgrote meerderheid van de vluchtelingen.

Mohammad vraagt zich af waarom de discussie over geld gaat, in plaats van over veiligheid voor alle kinderen. Waarop Emmy pent: “Daar moet je om lachen, dat wij ouders het zelf moeten betalen? Volgens mij snap je het totaal niet.” Wel Emmy, Mohammad lacht niet, hij probeert te integreren door zich in dit soort gesprekken te mengen.

Heel hypocriet trouwens dat je als achtergrondfoto op Facebook een plaatje hebt van een concentratiekamp. Daarbij schrijf je: “Als je dit ziet, weer onder de indruk, van wat daar gebeurt is.” Kanonne Emmy, wake up! De vluchtelingen waar je zo vol afgunst over schrijft, zijn op de vlucht voor hetgeen waar je zo van onder de indruk bent.

https://www.youtube.com/watch?v=eu066OWYnno&t=59s

Grenzeloze onwetendheid

Hoe kun je daarover treuren, van walgen en tegelijk zo hatelijk zijn tegenover mensen die hier zijn omdat hen anders hetzelfde lot wacht als al die vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog? Hoe dan? Dat kan, volgens mij, alleen maar als je vol met afgunst en onwetendheid zit. En angst de enige raadgever is.

Terwijl ik tik, is de moderator van RTV Noord druk bezig met het verwijderen van de meest schrijnende reacties. Gelukkig maar. Zoveel ongefundeerde haat is even pijnlijk als zorgwekkend. Hoe kan het dat zoveel mensen oprecht denken dat het leven van een vluchteling een pretje is. Dat alles ze gratis in de schoot wordt geworpen.

Ze worden voorzien in basisvoorzieningen. Eten, drinken, een dak boven het hoofd. En als duidelijk is, na dik een jaar, dat ze terecht op de vlucht zijn, dan krijgen ze een eigen plekje. Mogen ze werken en echt meedoen. Maar het is geen pretje. Al die nachtmerries over vermoorde familieleden, oorlog en de barbaarse vlucht.

Jaloers op wat?

Al dat wachten, zonder iets te mogen, terwijl je de kamer deelt met zeven onbekenden en dat langer dan een jaar. Met amper een euro zakgeld om een stroopwafel te happen tegen de verveling. En ondertussen het gemis naar huis. Naar familieleden die zijn achtergebleven en waarvan je geen idee hebt hoe het gaat omdat contact onmogelijk is.

Waarom zijn zovelen ervan overtuigd dat vluchtelingen hier alleen maar zijn om hun rijkdom af te snoepen, dochters te verkrachten, om de sharia in te voeren. Ik snap het misschien. Ze zien alleen maar Powned, TPO, GeenStijl, de Telegraaf, hun eigen Facebookbubble en meer van dat. Waar negatieve incidenten de standaard vormen.

Dan vertekent het maatschappelijk beeld beetje bij beetje. Het is zo beperkend om media als enige referentie op de wereld te hebben, dat het benauwend wordt. Stap naar buiten. De wereld in. Ga in gesprek met een vluchteling. Leer de mensen kennen achter de eenzijdige en daardoor gekleurde en stigmatiserende berichtgeving.
Iedereen zwemles

Ontdek dat het mensen zijn die de grootste gruwel hebben meegemaakt. Ver voorbij wat wij ons kunnen voorstellen. Dat ze hier alleen maar zijn om veiligheid, kansen en vrijheid te vinden. En besef dat als wij dat bieden, er een groep ontstaat die zo loyaal is naar Nederland dat we we nog heel lang de vruchten van kunnen plukken.

Ik heb in ieder geval liever een goed opgeleide en vriendelijke Syriër aan het bed als ik oud ben, dan een verzorgrobot. Maar dan moeten we ze wel de mogelijkheid bieden om te integreren, om terug te betalen. Dat begint met het bieden van kansen, met het openzetten van de deur. Kost wat, maar het betaalt zich terug.

https://www.facebook.com/rtvnoord/posts/1619476971418701?comment_id=1619621064737625&notif_t=like&notif_id=1502298816851771

Psst, hier meer afleiding: