Volgende week diverse voorstellingen in Stad: maar wel met verplichte test

Het ministerie van OCW, waarbij de C staat voor cultuur, heeft de Oosterpoort, Stadsschouwburg en Grand Theatre aangewezen als pilotlocaties voor voorstellingen en concerten. Zo staat het in Stad & Ommeland nog altijd immens populaire duo Rooie Rinus & Pé Daalemmer volgende week donderdag waarschijnlijk in een ‘uitverkocht’ Martiniplaza.

Sikkom nam de proef maar eens op de som en zat om 10:00 uur woensdagochtend (7 april) klaar voor de laptop. Het bestelproces en de voorwaarden zijn duidelijk. Je kan alleen met je eigen huishouden een bestelling plaatsen. En je moet je vooraf laten testen. Dat mag tot 40 uur voor het evenement. Of ‘fieldlab’, zoals de overheid het noemt.

Pé & Rinus

De keuze valt op het concert van Rooie Rinus & Pé Daalemmer. Beter bekend als Pé & Rinus. 37,20 euro is niet goedkoop natuurlijk, maar het geld brandt na al die maanden niets doen toch in de buutse. Ik mag zelf een plek uitkiezen en Martiniplaza verzekert mij ervan dat ik 1,5 meter om mij heen geen andere bezoekers zal aantreffen. Volgende stap is op een speciale site een coronatest te laten inplannen ergens in de 40 uren voor het concert. Ook dat is snel geregeld. De test vindt plaats op het Suikerunieterrein.

Kritiek

De overheid wil stapje voor stapje het sociaal leven in Nederland weer ruimte geven. Alleen gaat het nog maanden duren voordat een significant deel van de bevolking ingeënt is. Er is veel kritiek op de aanpak, ook van diverse politieke partijen in de Tweede Kamer. Onder andere de PvdA vroeg gisteren een debat aan over de vaccinatiestrategie. Daar was echter geen meerderheid voor te vinden. “Ik vind dat we geen week meer kunnen wachten, maar de collega’s helaas wel”, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die het debat had aangevraagd. De arbeiderspartij vindt dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) er een potje van maakt.

Nare smaak

Doordat de prikcampagne zo traag gaat als stront door een smalle trechter hebben we de fieldlabs helaas nog een tijdje nodig. En dus liet de bestelling van een kaartje voor Pé & Rinus een wat nare smaak na. Want met een snelle prikcampagne zouden deze fieldlabs op korte termijn eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn. Dus blijven twee gedachtes hangen. Fijn voor artiest, publiek en theaters dat er weer wat kan en mag. Maar aan de andere kant is het treurig dat fieldlabs de werkelijkheid zijn in een land waar Den Haag al weken met elkaar over straat rolt en een wanhopige minister vooral problemen tegenkomt in plaats van de oplossing.

Extra info

Wil je naar een voorstelling? Overal waar de kaartverkoop start gaat het hard.

13 april: Muziektheatergezelschap Het Houten Huis (Grand Theatre)

13 april: Arthur & Lucas Jussen – The Russian Album (SPOT/De Oosterpoort)

13 april: Lebbis – De Bovengrens II (SPOT/Stadsschouwburg)

14 april: Douwe Bob (SPOT/De Oosterpoort)

14 april: Lebbis – De Bovengrens II (SPOT/Stadsschouwburg)

15 april: Abhishek Thapar – Cow is a cow is a cow (Grand Theatre)

15 april: Het NNO speelt… (SPOT/De Oosterpoort)

15 april: Lebbis – De Bovengrens II (SPOT/Stadsschouwburg)

15 april: Noordpool Orkest met Pé & Rinus (Martiniplaza)

Psst, hier meer afleiding: