Voor het Super Bowl-gevoel in Nederland ga je naar Groningen

De Super Bowl is helemaal de shit in de U. S. of A. Elke kroeg puilt uit van de American Football-fans, buckets vol chickenwings en blikken Bud Light Beer. En hoewel het de Nederlanders niet zo kan boeien, is er één Amerikaanse enclave in het noorden van Nederland die het wel tof vindt: De Drie Gezusters, Groningen.

Zondagavond 4 februari: het is rustig in de stad. Iedereen is aan het bijkomen van een zwaar weekend tanken, dansen en kapotgaan. What’s new. Toch is het niet overal stil. Want terwijl de uren naar de Super Bowl wegtikken, begint het steeds gezelliger te worden in De Drie. Vanavond is dit een stukje Amerika in Nederland. Red cups met bier, gasten in Jersey’s, net echt. Misschien alleen iets minder kilo’s per persoon.

En hoewel de mensen in de bekendste Groninger kroeg niet zo vadsig zijn als in the states, is het wel hutje mutje. “Hoe het kan dat er zo veel volk is vanavond?”, herhaalt een jongeman met twee zwarte schminkstrepen onder zijn ogen. “Omdat Groningen fucking tof is en omdat American Football fucking tof is!” Hij legt uit dat hij hier voor het tweede jaar is tijdens de Super Bowl.

Goed sfeertje

“Vorig jaar snapte ik de regels nog niet,” geeft hij direct toe, “maar nu heb ik me voorbereid.” Hij slaat zijn Ierse makker op zijn schouder. De Ier is trouwens niet de enige internationale gast in De Drie vanavond. Het aantal nationaliteiten is flink als je wat rondvraagt en er zijn zat gemengde vriendengroepen bestaande uit Groningers en internationale studenten. Mooi om te zien.

De sfeer is sowieso goed. Fans van de New England Patriots en de Philadelphia Eagles, de twee strijdende teams, zitten gebroederlijk naast en door elkaar. Ze juichen alleen op verschillende momenten. De rest van de tijd zitten ze gezellig biertjes te tikken en geconcentreerd naar de schermen te loeren. Totdat het halftime is.

Potje op de Grote Markt

Dan stuift iedereen naar buiten. De organisatoren van deze avond zijn namelijk de Groningen Giants, het plaatselijke American Football-team. En die kunnen lastig stilzitten, zo blijkt. In de twintig minuten die volgen, wordt er een geïmproviseerd potje gespeeld op de Grote Markt. Er wordt gerend, gebeukt en af en toe stort er een dronken Giant ter aarde.

De grote groep toeschouwers vindt het prachtig en juicht luidkeels. “Twee keer per jaar is het gekte hier”, zegt een beschonken Giant even later. “Tijdens de Super Bowl en met Thanksgiving. Prachtig, toch?” Zeker.

Na twintig minuten trekt de menigte weer richting warme sportbar, waar de wedstrijd tot in de kleine uurtjes zal duren. Komt door alle reclame. Typisch Amerikaans. Uiteindelijk komen de Philadelphia Eagles al winnaars uit de bus, maar dat maakt geen donder uit. Het was gewoon gezellig. Rete gezellig.

Ga het gesprek aan ( comments)