Voorwaarts: vijf weekendtips en een update van de nachtburgemeester

Nachtburgemeester Merlijn Poolman

Lieve Groninger feestbeesten,

Het werd maar weer eens tijd voor een update over de huidige stand van zaken in onze stad, dus vandaar medio mei weer eens een column van mijn hand. Ook deze week maar weer eens een lading weekendtips, want ondanks dat ik vond dat ik na een paar maanden een beetje in herhaling viel (en ze daarom nu een maandje niet gedaan had) kreeg ik zoveel vragen en verzoekjes om ze wel weer te doen dat ik daar moeilijk nee tegen kon zeggen.

Ambtsketting zit als gegoten

Bovenal kan ik zeggen dat het nachtburgemeesterschap mij nu, na iets meer dan een halfjaar in functie te zijn, echt enorm bevalt. Ik voel mij een trotse Groninger en in het bijzonder op de momenten dat ik onze stad door het land en in het buitenland mag vertegenwoordigen en ik de rest van de wereld daar dan mag vertellen hoe wij hier met allerlei zaken omgaan.

Afgelopen week was te lezen hoe The New York Times en Lonely Planet eindelijk snappen hoe mooi onze stad en onze nacht hier zijn en onlangs na een lecture over de Groninger nacht in Chengdu, China ben ik zelfs uitgenodigd om mijn verhaal voor de burgemeester van Kingston Jamaica te houden, plus dat ze ook nog eens  in december in Sao Paulo, Brazilië van me willen horen over hoe wij hier ons kleine doch kosmopolitische noordelijk bolwerk met onze nachtelijke zaken en onze muzieksector omgaan.

Vanavond: in de debat over de nacht

Met name het punt van ons beoogde op te zetten ‘nachtstadhuis’ oogst veel interesse en daarom begint de tijd te dringen dat er hier ook eens mee wordt doorgepakt vanuit de politiek. Want hoewel er wel steeds meer beweging in lijkt te komen zijn we nog lang niet waar we willen staan.    

Over dit soort zaken gaan we het vanavond want dan vindt in de EM2, de zaal van oud-nachtburgemeester Chris Garrit, de vertoning van de bioscoopfilm Wakers plaats. Dit is een film van producent Martijn van Hese (aanjager van de onverkiesbare Partij voor Cultuur) waarin de functies en taken van nachtburgemeesters en hun nachtelijke wethouders in het Noorden en Oosten van het land doorgenomen worden en ook andere mensen die in de nacht werken gevolgd worden.

Na de vertoning van die film gaan Chris, Sikkom-opperhoofd Willem en ikzelf met het publiek in gesprek over welke nachtelijke zaken hier in Grunn meer aandacht of zorg verdienen en daarom aangepakt moeten worden. Hiervoor hoop ik op een leuke opkomst, want ondanks dat ik structureel probeer zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van wat er speelt mis ik natuurlijk genoeg en hoor ik dat graag van mensen die nog dichter bij de kern zitten van bepaalde onderwerpen.

Kandidaten voor nachtraad gezocht

Dit gegeven leidde er ook toe dat ik serieus bezig ben met het idee om een ‘nachtraad’ om mij heen te verzamelen, bestaande uit een verzameling mensen die over specifieke zaken meer verstand of netwerk hebben dan ik. Denk hierbij aan mensen met sterke visies en netwerken omtrent zaken als  veiligheid en juridische zaken (geluidsoverlast, vergunningen) maar ook specifiek per doelgroep als de clubs, de kroegen  & bars, het live- muziek circuit en achtergestelde groepen als mensen met een beperking die wel op stap willen maar dat nog niet altijd zo makkelijk kunnen.

Hier gaan we het ook over hebben en ik hoop nog voor de start van de zomervakantie een goede nachtraad om mij heen te verzamelen waarmee we samen nog sterker staan. Kom dus ook vooral langs als je denkt hier een rol in te kunnen spelen of anderzijds input op dit vlak te willen bieden. Hier is het event als je erbij wil zijn:

De weekendtips

  1. Kopjek 10 jaar: geheime locatie: vrijdag 17 mei

10 jaar geleden vond er op het Oost-Groninger platteland een bijzonder, gezellig en bovenal geheim feestje plaats dat Kus Op Je Kut heette. Het duurde niet lang voordat de mensen achter dit feest het naar de stad verplaatsten, de afkorting Kopjek een bekend gegeven werd en dit feest, voordat Subsonic en Paradigm bijvoorbeeld al bestonden, de toon in de stad zette.

Kopjek stond vanaf toen en 10 jaar later nog steeds onveranderd voor gekte, liefde, bijzondere locaties, kwaliteitshouse (en soms ook techno) af en toe een verkleedpartij en bovenal helemaal jezelf kunnen zijn.

Het afgelopen jaar kreeg Kopjek een zware klap te verwerken met het overlijden van oprichter en gezicht van de organisatie Gerard Hulshof. Gerard zou echter de allerlaatste zijn die zou willen dat het feesten zou stoppen en deze 10 jaar viering lijkt alles in zich te hebben waar Gerard, Pascal en de rest van hun Kopjek-familie het om begonnen zijn. Net zoals vroeger hoor je als je een ticket hebt pas op de avond zelf waar het feest gaat zijn. Ik weet dus zelf ook oprecht nog niet waar ik mij vrijdagavond ga begeven om dit feest te vieren, maar ik weet wel dat ik het onder geen beding mag missen!

Check meer op Facebook.

  • G-Town The Party: Huize Maas: zaterdag 18 mei

Qua hardcore-feestjes ben ik persoonlijk een laatbloeier, pas rond 2010 kwam ik er achter hoe vet ik die muziek eigenlijk vind en dat was meer dan 16 jaar nadat G-Town Madness in Groningen begon met het draaien, produceren en het geven van hardcore feesten.

Afgelopen jaar was hun 25-jarige jubileum echt een prachtfeest en voor deze opvolgende editie staan er weer een hoop oude helden in 2 area’s op het programma zoals Lady Dana, Promo, Bass-D, The Viper, Pavo en nog een heleboel anderen. Degenen die het aan kunnen zie ik dus zaterdag met de vuist in de lucht!

Check meer op Facebook

  • Machtig: DIVIDID Label night: Simplon: zaterdag 18 mei

Alle Groninger drum&bass liefhebbers verzamelen zich zaterdag weer in Simplon bij een nieuwe editie van Machtig waar het nog jonge maar nu al zeer invloedrijke label DIVIDID de avond van invulling voorziet. Dit label wordt gerund door Signal, ABIS en Harsh die deze avond ook allemaal optreden en ze vliegen Synergy voor de gelegenheid in uit Rusland. Als laatste komt Buunshin ook nog eens huishouden deze avond en weten de drum&bass heads dus waar zaterdag avond zijn.

Check meer op Facebook

  • Bassland: OOST w/Snelle Jelle: vrijdag 17 mei

De meeste mensen kennen OOST natuurlijk als donkere underground club waar genres als house, techno, acid en meer in die hoek centraal staan, maar af en toe komt er daar even iets heel anders om de hoek. Bassland is hierin die uitzondering want deze avond zijn hiphop en trap in al haar facetten de sounds waar host Roelie Vuitton je aan blootstelt. Headliner is grootheid Snelle Jelle en met Jasper Staal en Bananaz als support heb je hier een onconventionele avond hiphop staan voor 6 euro entree.

Check meer op Facebook.

  • Techno Family: The Bulgarian Edition: HSA: zaterdag 18 mei

Voor de guurste feestjes buiten het centrum is de HSA een lekker ruige locatie waar iedereen lekker z’n gang kan gaan en dansen tot in de uiterst vroege uurtjes. Voor komende zaterdag is er een bijzondere showcase met 6 Bulgaarse acts die klaarstaat waarvan Zett Feral er een is die vroeger ook al eens bij ons in Sub langs kwam. Zoals het een goede underground plek betaamt kun je hier nog steeds niet pinnen en is de entree 5 euro voor 23:00 uur en 10 euro daarna!

Check meer op Facebook.

Bonus tip: 1 jaar Lola jamsessie: LOLA: woensdag 15 mei

Even een leuke doordeweekse tip voor degenen die de week graag op de helft breken en van jamsessies houden. Vandaag precies voor een jaar vindt in Lola namelijk de wekelijkse woensdagavond jam-sessie plaats waar je geen covers mag spelen, je eigen instrumenten lekker mee kunt nemen en het bovenal altijd beregezellig is!

Deze keer is het eerst tijd voor een BYOV (bring your own vinyl) sessie en daarna een jam van de huisband die het afgelopen jaar uit de jams is ontstaan. Vanaf de klok van 23:00 kan iedereen als muzikant meedoen en in de praktijk wordt het altijd erg laat. Entree is gratis uiteraard!

Check meer op Facebook

Noot van redactie: er zijn veel te veel feestjes in Stad voor één enige echte top vijf. Daarom: aanvullen in de reacties is leuk!

Psst, hier meer afleiding: