Vraagteken achter grote festivals in Stad: en dat heeft niet per se met corona te maken

Noorderzon De Likt

De cijfers van zowel de coronabesmettingen als het aantal mensen dat een prik in de bovenarm laat zetten gaan de goede kant op. Die van de eerste dalen en die van de tweede stijgen. Toch is het de vraag hoeveel evenementen dit najaar kunnen plaatsvinden. En die onzekerheid speelt ook in Stad.

Dat heeft niet per se iets te maken met de pandemie. Wel met de beschikbaarheid van politiemensen. Die moeten bij evenementen, met name de grote, de veiligheid garanderen. “We moeten gaan oppassen dat niet iedereen overal van alles gaat organiseren,” zei demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie vanochtend op de radio bij BNR.

Zeer beperkt

Woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente Groningen ziet ook in onze stad problemen ontstaan: “De beschikbaarheid van de hulpdiensten speelt zeker een rol bij de vergunningverlening voor (grote) evenementen en door de grote inzet van de afgelopen maanden is de capaciteit ook in onze politieregio zeer beperkt.” Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland wil inhoudelijk nog niets zeggen over de specifieke situatie in Groningen voor komend najaar: “Wel moeten we binnen de lokale driehoek zeker afwegingen maken. De situatie dat er meer te doen is dan er handjes zijn is echter niet nieuw.”

In de problemen

Burgemeesters zijn uiteindelijk eindverantwoordelijk en geven ergens wel of geen klap op. “Het is daarom niet te voorspellen welke evenementen in de problemen kunnen komen. Wel is duidelijk dat voetbalwedstrijden met publiek en grote evenementen in binnensteden de meeste politiecapaciteit vragen,” aldus de demissionair minister.

De druk op de handhaving is uiteraard groot geweest het afgelopen jaar. En onze helden in het blauw willen ook wel eens met vakantie. Die hebben daar net zo goed als jij en ik recht op. Daarnaast waarschuwde Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, voor uitstroom bij de politie. “De handhaving van de coronaregels kwam in maart vorig jaar bovenop de andere taken van de politie. Daar kwam later de handhaving van de avondklok en de rellen in die periode nog bovenop. Ook ziet de politie veel medewerkers vertrekken, vooral omdat ze met pensioen gaan,” zei hij op dezelfde radiozender. De politie in Noord-Nederland zegt over dat laatste dat dit een issue is dat juist hier níet speelt.

Winstwaarschuwing

Een winstwaarschuwing is dus op z’n plek. Wij kunnen post-corona wel van alles willen, maar het moet ook georganiseerd worden. Daarvoor is man- en vrouwkracht nodig. Techniek, podia, ruimte. Maar ook de hoeders van de wet. En een burgemeester die verantwoordelijk is dat het goed gaat, maar ook wanneer het niet goed afloopt. Enig begrip is dus op z’n plaats. Corona zal tot in het nieuwe jaar doorsudderen. Naweeën die niet te voorkomen zijn. Diep ademhalen en rustig uitblazen. Het komt goed.

Bron: BNR

Psst, hier meer afleiding: