Vrijheid is een keuze – column Teo Lazarov

vrijheid 2 column teo
Angst doet gekke dingen met de geest.

Ik was altijd een bang ventje. Bang voor het donker vooral. Misschien was het wel ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ die ik op driejarige leeftijd zag. Misschien wel doordat ik geen broers of zussen had om mijn leed mee te delen. Hoe dan ook, zelfs op mijn dertigste drukte ik met klamme handjes het lichtknopje uit.

Mijn vriendin werd er gek van. Dat ik geen spiegel in de slaapkamer wilde hebben -potentieel portaal naar de hel-, daar kon ze nog mee leven. Ze vond het zelfs niet erg toen ik mijn verzameling iconen op het nachtkastje uitspreidde. De maat was echter vol toen het ventilatiesysteem het op een zomeravond niet deed en ik weigerde om met een open slaapkamerdeur te slapen. ‘Doe normaal! Ga eens hulp zoeken. Hier houdt het voor mij op wat deze dingen betreft. Die deur blijft open!’ En de deur bleef open.

Angst doet gekke dingen met mijn geest

Hoe zou ik ooit een respectabele volwassene worden, vroeg ik mezelf af. Of nog erger: een vader. Hoe kan ik mijn kinderen onoverwinnelijkheid leren, terwijl ik zelf van mijn eigen schaduw schrik? Het was tijd voor verandering. Tijd om dat zwarte gat te dichten, voor eens en voor altijd.

De eerste vraag die ik mezelf stelde was: waar ben ik precies bang voor? Waren het demonen? Nee. Was het de hel? Nee. Aliens? Zeker niet. Wat, wat was het dan wel? Het antwoord kwam na een paar dagen: ikzelf. Wat kon anders de angst in mij aanzwengelen en voeden behalve ik. Iets in me vond het blijkbaar plezierig om midden in de nacht mij te weerhouden om naar de wc te gaan. Mijn conclusie: diep inademen en ontspannen.

Angst doet gekke dingen met je geest

Een Fries werd maandagmiddag in Selwerd opgepakt. Hij zou ‘Allahu akbar ik heb een bom’ hebben geschreeuwd. Een aantal uur later kwam de politie met een andere verklaring. De man was vrijgelaten. Videobeelden toonden aan dat hij nooit iets over Allah, of over bommen had geroepen. Het zou miscommunicatie zijn geweest tussen melder, getuige en politie. Iemand had hem verkeerd verstaan, bleek achteraf.

Nederland schijnt in de top van landen te staan waar een aanslag wordt verwacht. ‘Wij vliegen vanuit Schiphol’, zei een vriendin laatst toen we het over vakantieplannen hadden. Ik herkende in haar ogen dezelfde trilling die mij ooit weerhield om naar de wc te gaan.

Ik ben niet meer bang. Angst doet gekke dingen met ieders geest. De kunst is om diep in te ademen en de slaapkamerdeur open te houden. Innerlijke vrijheid is een keuze.

Door Teo Lazarov – Teo is journalist bij Dagblad van het Noorden. Pent stukjes voor DatMag en Hanzemag en vanaf nu ook voor Sikkom. Heuh!

Ga het gesprek aan ( comments)